Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chodíte rýchlo alebo pomaly? Odpoveď môže predpovedať, ako dlho budete žiť!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com

Nemusíte držať diéty, dvíhať činky ani behávať maratóny. Ak chcete pre svoje telo urobiť veľa, stačí aj málo, tvrdia vedci, ktorí porovnávali, čo o našom zdravotnom stave vypovedá rýchlosť chôdze. Skúste sa viac hýbať a svižnejšie chodiť výmenou za dlhší a zdravší život!

Podľa štúdie Leicesterskej univerzity žijú ľudia so svižnou chôdzou v priemere o 15 rokov dlhšie než tí, ktorí chodia pomaly. Vedci tvrdia, že sa tento efekt podarilo dokázať bez ohľadu na hmotnosť účastníkov zapojených do novej štúdie, ktorá bola zverejnená v magazíne Mayo Clinic Proceedings.

Čítajte viac: Lekár (67) odhalil dôvod, prečo sme takí chorí: Vďaka tejto zmene je už 20 rokov zdravý!

Výskumníci predpokladajú, že ľudia, ktorí kráčajú rýchlejšie, sú jednoducho vitálnejší, čo odzrkadľuje aj ich chôdza. Je teda pravdepodobnejšie, že sú štíhlejší a majú nižší krvný tlak.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Chôdza ako indikátor zdravia

Vedci do štúdie zapojili takmer 500-tisíc Britov s priemerným vekom 58,2 roka. Ukázalo sa, že ženy s rýchlejšou chôdzou sa v priemere dožívali od 86 do takmer 88 rokov a muži od 85 do 86,8 roka. Oproti ľuďom s pomalou chôdzou však išlo o výrazný rozdiel – ženy s komótnou chôdzou žili v priemere 72,4 roka a muži len 64,8 roka.

Podľa odborníkov by to mohla byť práve chôdza, ktorá vypovedá o úrovni nášho fyzického zdravia, na čo vedci poukázali už dávnejšie. Rýchlosť našich krokov môže byť indikátorom zdravia srdca, ale aj rizika predčasnej smrti.  

Intenzívnej chôdzi, ktorá je najprirodzenejším druhom pohybu, by sme sa podľa odborníkov mali denne venovať aspoň 20 minút. Okrem toho by sme mali niekoľkokrát do týždňa športovať a snažiť sa čo najmenej času tráviť sedením. Vedci totiž zistili, že každou nepresedenou hodinou počas dňa môžeme kardiovaskulárne riziko znížiť o 12 percent a ochorenie samotného srdca eliminovať o 26 percent. Zlou správou je, že dlhé sedenie zvyšuje zdravotné riziká bez ohľadu na to, či počas dňa cvičíme. Preto by sme sedenie mali každých 30 minút prerušiť a kompenzovať ho aspoň 5-minútovou chôdzou.

 

 

 

Viac o téme: Dĺžka životaRýchlosť chôdze
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9