Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najjednoduchší spôsob, ako odvrátiť srdcové ochorenie: Vypestujte si tento zvyk!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Dlhé sedenie v práci či pred televízorom je pre organizmus pohromou. Odborníci už veľakrát upozorňovali, že zvyšuje riziko predčasného úmrtia a pravdepodobnosť vzniku civilizačného ochorenia. Následky si odnáša aj srdce.

Sedavé správanie je jednou z najnezdravších súčastí bežného života. Dlhé sedenie spomaľuje metabolizmus, prispieva k ukladaniu tuku v oblasti brušných orgánov, zvyšuje riziko rozvoja cukrovky, ale aj kardiovaskulárneho ochorenia vrátane zvýšeného krvného tlaku. Trpia pri ňom svaly, kĺby aj vnútorné orgány.

Čítajte viac: Nezáleží, či každý deň cvičíte: Ak máte tento zvyk, privolávate na seba pohromu

Vedci z Kalifornskej univerzity uskutočnili zaujímavý experiment. Sledovali, do akej miery môže dlhé sedenie zhoršovať prognózu srdcovo-cievneho ochorenia u žien. Do štúdie opísanej v magazíne Circulation zaradili 5 638 žien vo veku od 63 do 97 rokov, u ktorých niekoľko dní monitorovali pohybové návyky. Ich zdravotný stav potom sledovali v rozsahu piatich rokov.

Jednoduchá prvá pomoc

Zistili, že najhoršie zdravotné riziká niesli ženy, ktoré sedením strávili prevažnú časť dňa. Dobrou správou však je, že každou nepresedenou hodinou môžeme kardiovaskulárne riziko znížiť o 12 percent a ochorenie samotného srdca eliminovať o 26 percent. Zdravotné vyhliadky môže zlepšiť aj pravidelné prerušovanie sedenia – riziko ochorenia srdca znižuje na polovicu. Experti odporúčajú sedenie prerušiť po každej polhodine a aspoň zopár minút sa hýbať.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: SrdceKardiovaskulárne ochorenieDlhé sedenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9