Aj malá zmena dokáže veľké veci: 2 minúty tejto aktivity nahradia až 30 minút driny!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-05 05:55:00

Pravidelná návšteva posilňovne je pre mnohých ľudí vytúženým, ale nesplniteľným snom. Experti však majú dobrú správu! Tvrdia, že dve minúty vhodnej fyzickej aktivity dokážu nahradiť bežné 30-minútové cvičenie. Má to však háčik – pripravte sa na to, že sa poriadne zapotíte!

Vysoko intenzívny intervalový tréning je podľa odborníkov skvelým riešením pre ľudí, ktorí si vo svojom nabitom harmonograme nenájdu veľa priestoru na cvičenie. Ide o sériu krátkotrvajúcich, ale veľmi intenzívnych cvičení, medzi ktorými sú pauzy. Tento typ tréningu má podľa odborníkov rovnaké zdravotné prínosy ako zhruba polhodinové klasické cvičenie strednej intenzity.

Čítajte viac: Zabudnite na výťah: Športový lekár prezradil, ako na telo účinkuje chôdza po schodoch

Keď vedci študovali telesné reakcie športovcov, zistili, že už po dvoch minútach vysoko intenzívneho intervalového tréningu v tele nastávajú zmeny porovnateľné s bežnou polhodinovou fyzickou aktivitou, napríklad priemernou jazdou na bicykli, rýchlou prechádzkou alebo basketbalovým zápasom. Výsledky experimentu sa objavili v odbornom magazíne American Journal of Physiology.

Menej času, viac výsledkov

Vedcov zaujímala mitochondriálna odpoveď organizmu športovcov, resp. miera okysličenia buniek a metabolický prínos. Dobrovoľníci najprv museli v rámci testu 30 minút bicyklovať s vynaložením strednej intenzity námahy. Prvú úlohu nahradil v ďalšej etape intenzívny tréning zahŕňajúci 4-minútové série bicyklovania (pri 75-percentnej vynaloženej námahe) s minútovými prestávkami medzi jednotlivými sériami. Pokus vyvrcholil maximálne intenzívnym cyklotréningom v kombinácii so šprintom. Išlo o štyri 30-sekundové série so 4,5-minútovými prestávkami.  

Z experimentu vyplynulo, že všetky tri formy tréningu priniesli podobné zdravotné výsledky. V praxi to znamená, že vám stačí veľmi intenzívne 2-minútové cvičenie na to, aby ste dosiahli efekt bežného polhodinového cvičenia. Musíte však srdce, svaly aj svoju myseľ pripraviť na fyzickú „terapiu šokom“. Kým sa teda pustíte do vysoko intenzívnych intervalových tréningov, začnite radšej pozvoľna, cvičte pri nižšej intenzite a doprajte si prestávku vždy, keď si ju telo bude pýtať.

Fotogaléria


Tagy:
cvičenie metabolizmus vysoko intenzívny intervalový tréning

2018-11-05 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia