Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo robiť, aby sme z fľaše neochoreli? TIPY, ako tomu zabrániť a starať sa o ňu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú ľahké, nerozbitné, pohodlné a praktické. Neexistuje snáď nikto, kto by ich nepoužíval. Povesť plastových fliaš sa však po mnohoročných výskumoch, štúdiách a rôznych experimentoch značne naštrbila. Sú naozaj také nebezpečné? Ako by sa mali používať?

Plastové fľaše sú posledné roky zatracované kvôli chemikáliám a škodlivým látkam, ktoré sa môžu uvoľniť do vody. Najnebezpečnejšie sú cez letné mesiace, kedy sú priam nevyhnutné a predstavujú najjednoduchší spôsob na prepravu vody počas horúceho počasia. Teplo však uľahčuje prestup chemikálie do vody, preto môžu poškodiť vaše zdravie, ak ich necháte dlho v aute na slnku. Pri zahrievaní plastov sa z nich uvoľňujú škodlivé látky.

K dispozícii máme okrem plastových fliaš aj iné - ekologické či filtračné. Hovorí sa o nich, že sú bezpečnejšie ako plastové. To však len v tom prípade, ak viete, ako sa o ne starať!

Čítajte tiež: Neskutočné, čo sa deje s tepnami počas noci: Chyba, ktorú vám srdce neodpustí!

Opláchnutie vodou nestačí

Mnohí majú doma odloženú fľašu pre prípadné opätovné použitie. Je jedno, či je fľaša plastová, väčšina ju zvykne vypláchnuť vodou a opäť použiť. Hoci sa to v prípade plastových fliaš neodporúča, napriek tomu tak mnohí robia. V skutočnosti málokto ráta s tým, že sa baktérie môžu usádzať v prasklinách a v škrabancoch fliaš.

V článku v časopise Practical Gastroenterology z roku 2007 experti poukázali na to, že komerční výrobcovia fľaškových vôd neodporúčajú, aby spotrebitelia opätovne používali jednorazové plastové fľaše. Je to preto, že "každodenné nosenie a opakované oplachovanie a použitie môže viesť k fyzickému rozkladu plastov, ako sú napr. praskliny. Baktérie môžu preniknúť do trhlín, ktoré predstavujú zdravotné riziko," napísali. 

Preto obyčajné vypláchnutie fľaše vodou nestačí! Tieto baktérie pritom môžu byť porovnateľné s účinkami látok, ktoré sa uvoľňujú po opätovnom používaní obyčajných plastových fliaš.

„Baktérie rastú vtedy, ak na to majú vhodné podmienky – vlhké prostredie a správnu teplotu na rozmnožovanie, či „živiny“, ktoré sa  k nim dostávajú pri preplachovaní,“ povedala Cathy  Ryan, výskumníčka z University of Calgary.

Ak sa však budete o svoju fľašu starať, predídete nepríjemnostiam ako je hnačka, vracanie, nevoľnosť.

Smäd nespôsobuje nedostatok vody.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako sa starať o fľašu? 

Odborníci zdôrazňujú pravidelné umývanie fľašiek, ktoré používame, no ako by sme ich mali čistiť, ak obyčajná voda nestačí? Najúčinnejším spôsobom je dať fľašku ju do umývačky. Umývací prostriedok, horúca voda a následné sušenie dôkladne vyčistia fľašu a zbavia ju baktérií a bez choroboplodných zárodkov.

Dokonale vyčistiť fľašu dokáže aj teplá voda so saponátom na riad. Do fľašky nalejte pár kvapiek saponátu, dolejte teplú vodu a poriadne pretrepte. Pre lepšie zničenie baktérií použite pomocníka na čistenie fliaš, ktorý sa dostane tam, kde hubka nie. Nezabudnite poriadne umyť aj vrchnák či slamku, ak ju používate. Všetko nechajte uschnúť, aby ste proces ničenia baktérií dotiahli do konca.

Dobrým pomocníkom môžu byť aj šumiace tablety, ktoré buď predáva samotný výrobca fliaš alebo v prípade núdze využitie tie, ktoré sa používajú pri čistení protéz. Nechajte vo vode pôsobiť 15- 30 minút, či podľa návodu na obale a nechajte uschnúť.

Po ruke máte možno ďalšieho pomocníka a ani o tom neviete. Je ním vínny ocot. Fľašu naplňte do jednej pätiny, dolejte vodu a nechajte pôsobiť cez noc. Ráno ju poriadne vypláchnite a ďalej používajte. 

Aké fľaše sú najlepšie?

Scott Belcher, z University of Cincinnati odporúča používať sklenené fľaše s ochrannými rámom či nerezové fľaše, ako sa uvádza na posthuff.com. Ak ide plastové fľaše, tak tie z bieleho plastu. Práve tieto druhy fliaš by mali byť vyrobené z nereaktívneho plastu, ktorý sa používa v laboratóriách. Niektoré druhy ekologických fliaš majú uhlíkový filter, ktorý by mal zabezpečiť čistenie vody, aby bola najzdravšia. No nie vždy tento filter vymeníme alebo ho vyberieme. Stáva sa zdrojom baktérií a hrozia tak rôzne ochorenia. Preto by ste nemali zabúdať aj na jeho umývanie!

Viac o téme: VodaBaktérieFľašePlastové fľaše
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9