Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tekutý poklad pre vaše srdce: Stačí trochu olivového oleja a infarkt nebude mať šancu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Olivový olej už zďaleka nie je žiadnou raritou v domácnostiach, ako tomu bolo kedysi. Dnes už ho má v kuchyni takmer každý, keďže má množstvo zdravotných benefitov. Vedci však tentokrát zistili, ako konkrétne vplýva na srdce a čo robí s krvnými doštičkami!

Pridanie olivového oleja do vašej stravy, pričom stačí raz týždenne, znižuje riziko vzniku upchatých tepien, ktoré môžu vyvolať infarkt a mŕtvicu, ako zistila nová štúdia. Už dlho je známe, že stredomorská strava, v ktorej je olivový olej kľúčovou zložkou, je spojená s dobrým zdravím srdca. Tentokrát však vedci zistili, prečo a ako konkrétne vplýva na zdravie srdca, ako uvádza tgh.org

Čítajte tiež: Neskutočné, čo sa deje s tepnami počas noci: Chyba, ktorú vám srdce neodpustí!

Chráni pred tvorbou krvných zrazenín

Štúdii sa zúčastnilo 63 obéznych nefajčiacich ľudí. Z ich krvi vedci prišli na to, že olivový olej zrejme chráni krvné doštičky pred nebezpečnou "aktiváciou", ktorá môže spôsobiť tvorbu krvných zrazenín. Vedecký tím na NYU School of Medicine verí, že okrem toho, že to má na svedomí množstvo antioxidantov v olivovom oleji, má to niečo spoločné so štruktúrou molekúl v oleji.

"Ľudia, ktorí sú obézni, sú vystavení zvýšenému riziku srdcového infarktu, mozgovej príhody alebo inej kardiovaskulárnej udalosti, aj keď nemajú cukrovku alebo iné ochorenia súvisiace s obezitou. Naša štúdia naznačuje, že jedlo s olivovým olejom môže mať potenciál zmeniť toto riziko a potenciálne znížiť riziko u obéznej osoby na infarkt alebo mozgovú príhodu," povedal vedúci autor Dr. Sean Heffron z lekárskej fakulty na New York University.

Krvné doštičky sú fragmenty krvných buniek, ktoré sa pri aktivácii zhromažďujú a vytvárajú zhluky a zrazeniny. Prispievajú k tvorbe upchatého plaku, známeho ako ateroskleróza, čo je stav, ktorý je základom väčšiny infarktov a mŕtvice.

Štúdia zahŕňala 63 obéznych, nefajčiacich, nediabetických jedincov s priemerným vekom 32,2. V tejto skupine boli morbidne obézni ľudia s priemerným BMI 44,1. Zistilo sa, že tí, ktorí konzumovali olivový olej aspoň raz za týždeň, mali nižšiu aktiváciu krvných doštičiek ako účastníci, ktorí konzumovali menej jedál s olivovým olejom, a že najnižšie hladiny agregácie trombocytov sa pozorovali u tých, ktorí konzumovali olivový olej častejšie. Vedci však nevidia žiadne z týchto priaznivých účinkov z konzumácie červeného mäsa, vajec, masla alebo margarínu.

Spoluautorka Ruina Zhangová, študentka medicíny, dodala: "Podľa našich vedomostí je to prvá štúdia na posúdenie účinkov stravy, osobitne olivového oleja na funkciu krvných doštičiek u obéznych pacientov."

Tekutý poklad pre vaše
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dobrý základ, no treba podrobný výskum

Výskumníci pripúšťajú tieto zistenia, na ktorých sa zúčastnili účastníci, ktorí vyplnili dotazníky o prieskume potravín a o tom, ako často jedli olivový olej, ale nie koľko olivového oleja konzumovali. Keďže išlo len o pozorovanie, štúdia nemohla skutočne dokázať, že konzumácia olivového oleja zníži aktiváciu krvných doštičiek u obéznych dospelých.

Komentár k zisteniam profesor Linda Van Horn z Feinbergskej lekárskej školy Northwestern University v Chicagu povedal: "Štúdia, ktorá sa prezentuje na tomto stretnutí, je jedinečná v tom, že sa snaží lepšie pochopiť, ako môže osoba skutočne profitovať z olivového oleja a ktorá sa snaží znížiť svoje riziko srdcových ochorení. Vedci využili príležitosť na porovnanie jedincov, ktorí mali nadváhu, ale nefajčili alebo nemali cukrovku alebo iné faktory, ktoré by mohli tieto výsledky spochybniť, a namiesto toho ukázali, že tí, ktorí konzumovali olivový olej častejšie, mali lepšie výsledky súvisiace s ich krvnými doštičkami. Práve krvné doštičky sa podieľajú na zrážaní, pričom tieto faktory zrážania sú dôležité, pokiaľ ide o kardiovaskulárne choroby. Štúdia sa preto pokúšala rozlíšiť, prečo a ako častejšia konzumácia olivového oleja môže mať výhody pre jednotlivcov.“

Ide však ešte o predbežné zistenie, keďže štúdia bola vykonaná na menšej vzorke ľudí – zúčastnili sa jej tri skupiny, pričom najväčší počet v skupine bolo 24 ľudí. Avšak ide o skvelý základ k podrobnejšiemu výskumu. Je jasné, že olivový olej zlepšuje faktor krvných doštičiek a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. 

Viac o téme: SrdcePotravinyKrvOlivový olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9