Strava, ktorá obnoví dôležitý orgán v tele: Fungujúca pečeň vďaka týmto potravinám!

Farebná kukurica
Zdroj: gettyimages.com
2019-03-08 06:00:00

Po tomto zistení, budete mať zrejme potraviny s obsahom celých zŕn častejšie na tanieri ako doteraz! Vedci totiž odhalili, že táto strava mení zloženie črevnej mikroflóry. To však nie je všetko. Znižuje riziko nebezpečnej choroby, ktorá kosí ľudské životy.

Nová štúdia, publikovaná v JAMA Oncology, zistila, že strava s vysokým obsahom celých obilnín, otrúb a vlákniny z obilnín znižuje riziko rakoviny pečene. Zaujímavé je, že zvýšený príjem vlákniny z ovocia a rastlín nemal taký účinok, na čo upozornili vedci z USA. 

Tí, ktorí konzumovali najviac celých zŕn vo svojej strave mali o 37 percent nižšie riziko ako tí, ktorých strava bola menej bohatá na potraviny s obsahom zŕn. Na druhej strane, tí, ktorí jedli stravu s otrubami mali toto riziko o 30 percent nižšie. 

Čítajte tiež: Obľúbená polievka na pretrase: Kedy by ste sa mali vyhýbať kostnému vývaru!

Pridanie celých zŕn, otrúb a vlákniny z obilnín znižuje inzulínovú rezistenciu, hyperinzulinémiu a zápal - všetky známe znaky rakoviny.

Každoročne je diagnostikovaných u viac ako 40 000 Američanov a 5 500 Britov primárna rakovina pečene alebo hepatocelulárny karcinóm – HCC. Tieto ochorenia postihujú viac mužov ako žien, pretože ochorenie pečene je všeobecnejšie u drsnejšieho pohlavia. Navyše, postihuje hlavne ľudí starších ako 65 rokov a naopak, len zriedkavo sa objavuje u ľudí, ktorí majú menej než 45 rokov. 

Zdravotné účinky celých zŕn

Dr Xuehong Zhang, epidemiológ z nemocnice Brigham & Women's Hospital a asistent na Harvardskej lekárskej škole, povedal: "Zvýšený príjem celých zŕn a pravdepodobne obilných vlákien a otrúb by mohol súvisieť so znížením rizika HCC u dospelých. Celé zrná sú hlavným zdrojom vlákniny a pozostávajú z otrúb, klíčkov a endospermy (bielok vo vnútri rastlinných semien) v porovnaní s rafinovanými zrnami, ktoré obsahujú iba endospermu. Sú dobrými zdrojmi vlákniny, vitamínov, minerálov, fytonutrientov a ďalších živín, ktoré sa počas procesu rafinácie odstraňujú.“

Ako ďalej pokračuje odborník, spotreba celých zŕn a vlákniny, najmä obilnín, sa spájala s nižším rizikom obezity, diabetu 2. typu a nealkoholického tuku v pečeni, ktoré sú známe predisponujúce faktory pre HCC. Okrem zlepšenia citlivosti na inzulín a metabolickej regulácie a znižovania systémového zápalu môže príjem celých zŕn a vlákniny zlepšiť integritu čriev a zmeniť zloženie črevnej mikroflóry, čo vedie k zvýšeniu produkcie metabolitov súvisiacich s mikroflórou vrátane mastných kyselín s krátkym reťazcom, najmä butyrátu.

"Integrita čreva, zloženie črevnej mikroflóry a metabolity môžu hrať dôležitú úlohu pri rozvoji ochorení pečene, vrátane HCC," vysvetľuje odborník. 

Vlákniny z ovocia a zeleniny sa to netýka

Štúdia sledovala 77 241 žien a 48 214 mužov s priemerným vekom 63,4 rokov v rámci iného výskumu. Ich príjem celých zŕn, zložiek ako otrúb a klíčkov a vlákniny (obilniny, ovocie a zelenina) sa hodnotili každé štyri roky s priemerným sledovaním 24,2 rokov. Tí, ktorí konzumovali viac celozrnnej vlákniny boli o niečo starší, mali menšie BMI, viac cvičili, pili menej alkoholu, nefajčili a mali vyšší príjem ovocia, zeleniny, multivitamínov a vitamínu D, a menej tuku v porovnaní s tými ostatnými. Celkovo 141 pacientov bolo diagnostikovaných s HCC.

"Zaujímavé je, že v porovnaní s vlákninou z ovocia alebo rastlín sa v našej štúdii ukázala vláknina z obilnín účinnejšia a bola spojená s nižším rizikom celkovej úmrtnosti, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky typu 2 a rakoviny kolorekta,“ povedal Dr Zhang. 

Podľa odborníka výsledky týkajúce sa asociácie obilných vlákien s rizikom HCC mohli byť spôsobené náhodou. Možno to vysvetliť tým, že ovocie a zelenina, najmä ovocné šťavy, obsahujú cukor alebo pridaný cukor, ako je fruktóza a sacharóza, čo môže viesť k poškodeniu pečene a nealkoholickému tukovému pečeňovému ochoreniu, a tak sa zamaskuje potenciálny prínos ovocných alebo zeleninových plodov, akým je príjem vlákniny.

"Ak sa naše zistenia potvrdia, zvýšenie spotreby celých zŕn môže slúžiť ako možná stratégia prevencie primárneho HCC," dodal odborník na záver. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny rakovina účinky obilniny zrná celozrnné výrobky

2019-03-08 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia