Neskutočné, čo sa deje s tepnami počas noci: Chyba, ktorú vám srdce neodpustí!

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-08 05:55:00

Z najnovších dôkazov vyplýva, že spánok reguluje mechanizmus, ktorý môže pomôcť chrániť tepny pred ich stvrdnutím! Toto zistenie posilňuje fakt, že kvalitný spánok je dôležitý pre kardiovaskulárne zdravie.

Vedci z Massachusetts General Hospital (MGH) v Bostone, MA, spolu s kolegami z iných výskumných centier študovali vývoj aterosklerózy u myší. Ateroskleróza je proces, vďaka ktorému sa v tepnách vytvárajú plaky alebo tukové usadeniny, ktoré spôsobujú ich zúženie a spevnenie. Ide o bežný dôvod, prečo dochádza k ochoreniu.

Čítajte tiež: Obľúbená polievka na pretrase: Kedy by ste sa mali vyhýbať kostnému vývaru!

Výskumníci zistili, že u myší s poruchou spánku sa vyvinuli väčšie plaky v ich tepnách než u tých hlodavcov, ktoré mali lepší spánok. Myši s nižšou kvalitou spánku mali tiež vyššie množstvo cirkulujúcich zápalových buniek a produkovali nižšie množstvá hypocretínu, čo je mozgový hormón, ktorý kontroluje bdenie. Vedci odhalili tiež zníženie aterosklerózy a zápalových buniek u týchto myší po tom, ako dostali hypocretinovú doplnkovú dávku. S prihliadnutím na potvrdenie u ľudí zistenia ukazujú, že spánok ovplyvňuje kardiovaskulárne zdravie reguláciou produkcie hypocretínu v mozgu. Časopis Nature uviedol nedávno článok o tejto štúdii.

"Zistili sme mechanizmus, pomocou ktorého mozgový hormón kontroluje produkciu zápalových buniek v kostnej dreni spôsobom, ktorý pomáha chrániť cievy pred poškodením. " hovorí autor štúdie Filip K. Swirski, Ph.D., ktorý je docentom na MGH a tiež Harvard Medical School v Bostone.

Spánok, zdravie a ateroskleróza

"Spánok je neoddeliteľnou súčasťou života," poznamenali autori a zdôraznili, že nedostatočný alebo narušený spánok je problémom verejného zdravia, ktorý postihuje milióny ľudí.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odhaduje, že 35 percent dospelých v USA pravidelne spí menej ako 7 hodín za 24 hodín. Štúdie spájajú nedostatok spánku s dlhodobými zdravotnými problémami a ochoreniami, ako je obezita, cukrovka 2 typu, depresia a srdcové choroby. O základných biologických mechanizmoch však toho vieme pomenej. Preto sa Dr. Swirski a jeho kolegovia rozhodli preskúmať, ako môže spánok pomôcť chrániť kardiovaskulárne zdravie so zameraním na vývoj aterosklerózy.

Plaky, ktoré vznikajú pri ateroskleróze sa môžu tvoriť celé roky. Pozostávajú z vápnika, molekúl tuku, cholesterolu a ďalších látok. Ako sa postupne hromadia, znižujú tok krvi bohatej na živiny a kyslík. Ateroskleróza môže viesť k rôznym iným stavom, vrátane koronárnych ochorení srdca, ktoré sa vyvíjajú, keď sa plaky tvoria v tepnách, dodávajúcih krv do srdca.

Porucha spánku zvýšila aterosklerózu

Pomocou myší, ktoré boli geneticky predisponované k rozvoju aterosklerózy, výskumníci dovolili polovici z nich dobre spať a narušili spánok druhej polovici. V porovnaní s hlodavcami, ktoré spali dobre, tím zistil, že u myší s poruchou spánku sa vyvinuli arteriálne plaky, ktoré boli až o tretinu väčšie. U myšiach s poruchou spánku bola tiež zaznamenaná produkcia dvojnásobného množstvo určitého typu zápalových bielych krviniek v kostnej dreni a "bočný hypotalamus" ich mozgu produkoval menej hypocretínu.

Ateroskleróza sa vyvinula pomalšie u myší s narušených spánkom, ktoré mali doplnky hypocretínu v porovnaní s tými, ktoré ich nemali. Autori poznamenávajú, že hypocretin reguluje produkciu krvných buniek v kostnej dreni reguláciou CSF1, čo je typ signalizačného proteínu.

Nárast počtu bielych krviniek a urýchlenie aterosklerózy u myší narušených spánkom bolo spôsobené znížením hypocretínu a zvýšením CSF1. Vedci naznačujú, že nerušený spánok chráni cievy pred aterosklerotickým poškodením reguláciou produkcie hypocretínu v hypotalame.

Národný ústav srdca, pľúc a krvi (NHLBI), ktorý je súčasťou Národného inštitútu zdravia (NIH), financoval výskum.

Michael Twery, Ph.D., ktorý je riaditeľom Národného centra NHLBI pre výskum porúch spánku, hovorí, že štúdia "sa javí ako najpriamejšia demonštrácia molekulárnych spojení, ktoré spájajú krv a kardiovaskulárne rizikové faktory so zdravím spánku."

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie spánok ateroskleróza

2019-03-08 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia