Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nevyhadzujte banánovú šupku: TIPY, ako si z nej pripraviť skvelú pochúťku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Približne 40 miliónov ton banánovej šupky sa podľa štúdie z roku 2013 zlikviduje každý rok po celok svete, keďže sa nepoužíva. Veľká škoda! Banánová šupka je totiž bohatým zdrojom zdraviu prospešných látok. Hoci jej využitie nie je novinkou a dá sa použiť na leštenie topánok, na uzdravenie drobných rán alebo na hnojenie rastlín, taktiež ju môžete jesť!


Sú plné antioxidantov

Článok z roku 2011 uverejnený v Applied Biochemistry and Biotechnology odhalil, že banánové šupky obsahujú mnoho antioxidantov, ako sú karotenoidy a polyfenoly. Tieto fytochemikálie sú veľmi dôležité z dôvodu svojho prínosu na ľudské zdravie a ich mnohonásobných biologických účinkov, ako sú antioxidačné či antikarcinogénne a ich terapeutických vlastností. Práve u polyfenolov sa predpokladá, že zabraňujú cukrovke, srdcovým ochoreniam a rakovine. 

Čítajte tiež: Základ slovenskej kuchyne ako ochrana pred ochorením: Jedinečný vplyv cibule a cesnaku na črevá!

Proti depresii a očným ochoreniam

Banánové šupky sú tiež bohatým zdrojom draslíka a obsahujú omnoho viac rozpustnej a nerozpustnej vlákniny ako ich vnútro, ako uvádza livestrong.com. Vláknina podporuje trávenie a pohyb čriev a môže znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Banánové šupky obsahujú aj tryptofán, ktorý zvyšuje hladinu serotonínu v tele a ovplyvňuje náladu, podobne ako niektoré lieky! Potvrdili to aj výskumníci z Taiwanu, podľa ktorých extrakt z banánovej šupky môže zmierniť depresiu vďaka serotonínu, ktorý obsahuje. Ide o neurotransmiter v mozgu zodpovedný za vyváženie nálady a emócií. Iní zistili, že konzumácia dvoch banánových šupiek denne počas troch dní zvyšuje hladinu serotonínu v krvi o 16 percent!

Banánová šupka tiež obsahuje luteín, silný antioxidant, ktorý chráni oči pred voľnými radikálmi a škodlivými frekvenciami UV žiarenia zo slnka. Preukázalo sa, že luteín znižuje riziko katarakty a makulárnej degenerácie, ako sa uvádza v časti “Biochemical, Physiological and Molecular Aspects of Human Nutrition.”

Pozor na výber banánu!

Ak vás to presvedčilo o tom, prečo mať banánovú šupku na tanieri, smelo do toho! Výber banánu by sa však nemal podceniť. Treba rátať s tým, že banánové šupky, ako aj množstvo iného ovocia a zeleniny, obsahujú nebezpečné chemické látky - pesticídy. Tak sa pozitívne zdravotné účinky, ktoré by ste získali zo šupky minimalizujú, resp. môžu vám byť na nič, ak skonzumujete chemické látky! 

Keďže je nepravdepodobné, že by ste mali prístup k čerstvým chemicky neošetreným banánom, ktoré by ste si hneď po odtrhnutí z banánovnika mohli dať na tanier, ak je to možné, kupujte banány v bio či organickej kvalite. Poprípade môžete sami odstrániť chemikálie z ovocia! Pripravte si štyri šálky vody, šálku bieleho destilovaného octu a väčšiu misku. Ponorte do tejto zmesi ovocie minimálne na desať minút. Po vytiahnutí ho opláchujte pod tečúcou studenou vodou približne pätnásť sekúnd. Takýmto spôsobom ho zbavíte pesticídov. 

Nevyhadzujte banánovú šupku: TIPY,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako jesť banánovú šupku?

Po odstránení chemických látok je banánová šupka pripravená na konzumáciu! Existuje viacero spôsobov, ako si ju vychutnať. Môžete ju zamiešať do ovocného smoothie. Taktiež sa dá využiť tak, že šupku rozsekáte a pridáte do svojho obľúbeného jedla. Je pravda, že ovocné šupky majú väčšinou horkú príchuť. Môžete odrezať obe konce šupky a zvyšok rozmixovať. Alebo zalejte banánové šupky vriacou vodou a povarte 10 minút.

V indickom zeleninovom kari sa napríklad rozsekané banánové šupky varia s práškom z kurkumy a soľou a následne sú zmiešané s ingredienciami ako horčicové semienka, zelené papričky a kapusta. Skvelý a chutný základ pre zdravé jedlo! V ázijskej kuchyni sú banánové šupky, či už varené alebo surové, ozajstnou pochúťkou!

Recept na banánový čaj

Spravte si z banánovej šupky čaj, ktorý zahreje! Nechajte vysušiť banánovú šupky na slnku alebo na radiátore. Následne ju rozomeľte na prášok. Zalejte 1 lyžičku prášku z banánovej šupky 200 ml vriacej vody. Nechajte chvíľu vychladnúť a užite si pokojné chvíle so šálkou banánového čaju. 

Viac o téme: PotravinyZdravieBanányJedenieúčinkyBanánová šupka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9