Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mandarínky vás udržia fit: Čo pod šupou ukrýva najobľúbenejšie sezónne ovocie

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

V zimnom období skonzumujeme kilogramy mandarínok. Šťavnaté oranžové ovocie je skvelou vitamínovou bombou, ktorú si mnohí radi doprajú každý deň. Svieža citrusová vôňa mandarínok evokuje leto a imunitu udržuje v pohotovosti.

Mandarínky patria k najvyhľadávanejším druhom ovocia. Obľúbené citrusové plody vynikajú viacerými zdravotnými benefitmi. Okrem toho, že sú výborným zdrojom vitamínu C, známeho bojovníka proti zimným virózam, a vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú aj pri chudnutí. Takisto telu poskytujú štedrú dávku antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Podľa niektorých výskumov by mohla byť častá konzumácia mandarínok prevenciou rakoviny pečene, uvádza Livestrong.com.

Čítajte viac: Doprajte si oranžový zázrak: Jediný pomaranč denne vedie k úžasnému zdravotnému benefitu!

Čím sa mandarínky líšia od pomarančov? Oba druhy ovocia pochádzajú z Ázie, z rovnakej rodiny citrusov a obsahujú podobné nutričné zložky. Nápadným rozdielom je ich odlišná veľkosť – mandarínky sú menšie, sú tiež mäkšie, sladšie a ich sýtooranžové puzdro sa ľahšie šúpe.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pomaranče a mandarínky majú podobný obsah živín, píše Healthline.com. Väčšinu ich obsahu tvorí voda (až okolo 85 percent). Veľkou výhodou mandarínok je absencia tuku a relatívne vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie a peristaltiku. Oproti pomarančom však obsahujú o niečo viac sacharidov. Z vitamínov a minerálov v nich nájdete už spomínané „céčko“, ale tiež vitamín A, vzácnu kyselinu listovú (vitamín B9) a draslík, ktorý chráni srdce.

Viac o téme: CitrusOvocie Mandarínka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9