Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bežný zlozvyk s nečakaným dôsledkom: Čo sa stane, ak si nečistíte hrebeň?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ruku na srdce. Koľkokrát ste si za posledné mesiace poriadne vyčistili hrebeň? Mnohí na to zabúdajú, nepovažujú to za potrebné alebo dokonca ani nevedia o tom, že by sa to malo robiť! Pritom hrebeň používame každý deň. Prečo by sme ho mali pravidelne čistiť?

Češeme si mokré vlasy, inokedy prejdeme nimi hrebeňom len tak po zobudení, alebo pomocou neho vyčesávame zvyšky stylingových prípravkov. 

Čítajte tiež: Keď infarkt udrie nenápadne: Skutočné príbehy žien, ktoré sa ocitli zoči-voči tichému zabijakovi!

"Účelom česania vlasov je, aby vyzerali čisto, odstránili sa zapletené časti a česanie tiež vyhladzuje vlasy," vysvetľuje Tsippora Shainhouseová, MD, certifikovaná dermatologička v Beverly Hills pre womenshealthmag.com

Roztoče a baktérie na hrebeni

Na hrebeň sa však každým dňom zachytávajú odumreté bunky z pokožky vlasov i zo samotných prameňov a tiež sa na nich hromadia mŕtve vlasy. Ak ho opakovane použijete na svoje vlasy bez toho, aby ste si hrebeň vyčistili, prenášate si tak na pramene všetko, čo na ňom uviazlo po predošlom česaní. Začína sa tak nekonečný kolotoč, kvôli ktorému hrozí poškodenie a lámanie vlasov. 

Okrem toho špinavé kefy spravia z čistých vlasov mastné, špinavé vlasy bez života. Môžu sa ľahko stať domovom pre prach, roztoče a baktérie. Predstavte si, že toto všetko si každým česaním prenášate na vlasy. Výsledkom je podráždená pokožka hlavy, čo môže viesť k začervenaniu a svrbeniu. Navyše, ak máte lupiny, spôsobené kožnou reakciou na kvasinky, môžete si týmto spôsobom stav ešte zhoršiť. 

Vlasy si češeme niekoľkokrát
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako sa starať o hrebeň?

Najlepším spôsobom, ako udržať čistotu hrebeňa je po každom česaní odstrániť z neho vytrhnuté vlasy a raz týždenne ho dôkladne vyčistiť, ako hovorí kaderník a zakladateľ Marc Anthony True Professional Hair Care Marc Anthony. Na vyčistenie postačí aj detská kefka, ktorú dieťa nepoužíva. 

"Štetiny detskej kefky sú dostatočne malé na to, aby sa zmestili do užších priestorov, ale dostatočne jemné, aby nedošlo k poškodeniu kefy či hrebeňa," hovorí Anthony.

Taktiež môžete hrebeň opláchnuť v teplej vode a použiť aj detský šampón. Následne po vyčistení stačí už len hrebeň vysušiť na vzduchu. Všímajte si však opotrebované štetiny! Môže ísť o znak toho, že sa treba s hrebeňom rozlúčiť a zadovážiť si nový. 

Pozrite si nižšie priložené video, ako odstrániť z kefy vlasy a ako kefu dôkladne vyčistiť: 

Viac o téme: ZdravieČesanieHrebeňVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9