Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sexuálna orientácia ako rizikový faktor pre vznik chorôb? Šokujúce spojenie s priberaním!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Výskum prichádza, na prvý pohľad, s kontroverznejším tvrdením. Spája sexuálnu orientáciu s priberaním! Podľa neho lesbické ženy sú vystavené väčšiemu riziku, že budú trpieť kilami navyše ako heterosexuálne ženy. Ako je to možné?

Štúdia, uverejnená v časopise Journal of Public Health je úplne prvou, ktorá skúma vzťah medzi sexuálnou orientáciou a telesnou hmotnosťou vo Veľkej Británii. Výskumníci z University of East Anglia uviedli, že sexuálna identita by sa mala považovať za spoločenský determinant zdravia. Jednoducho povedané, podľa nej by sa dalo určiť, ako na tom budú ľudia po zdravotnej stránke. 

Čítajte tiež: Keď infarkt udrie nenápadne: Skutočné príbehy žien, ktoré sa ocitli zoči-voči tichému zabijakovi!

Odlišné zistenie u žien a mužov

Vedci prišli na to, že ženy, ktoré sa označili za lesbičky, mali o 41 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať nadváhu alebo obezitu, než heterosexuálne ženy. Bisexuálne ženy zase mali toto riziko zvýšené o 24 percent.

Zaujímavé je tiež zistenie, že štúdia s viac ako 90 000 britskými dospelými odhalila menšiu pravdepodobnosť nadváhy u homosexuálnych mužov ako u tých heterosexuálnych. U opačne orientovaných mužov bolo o 28 percent menšia šanca, že budú trpieť nadváhou alebo obezitou. U homosexuálov je však trikrát viac pravdepodobné, v porovnaní s mužmi s heterosexuálnou orientáciou, že u nich môže byť diagnostikovaná podváha a u bisexuálnych mužov je toto riziko dvojnásobné. 

"Zistili sme, že ženy, ktoré sa označujú za lesbičky alebo bisexuálne, sú vo zvýšenej miere vystavené nadváhe alebo obezite v porovnaní s heterosexuálnymi ženami. Je to znepokojujúce, pretože nadváha a obezita sú známe rizikové faktory pre množstvo chorôb, ako je koronárna choroba srdca, mŕtvica, rakovina a predčasné úmrtie. Naopak, homosexuálni a bisexuálni muži majú menšiu pravdepodobnosť ako heterosexuálni. Avšak, majú zvýšenú šancu podváhy. Existuje stále viac dôkazov, že podváha je spojená s množstvom zdravotných problémov, vrátane nadmerného počtu úmrtí. Táto štúdia dokazuje, že existuje vzťah medzi sexuálnou identitou a BMI a že tento vzťah sa javí ako odlišný u mužov a žien," dodala vedúca výskumná pracovníčka Dr. Joanna Semlyenová z lekárskej školy Norwich Medical UEA. 

Sexuálna orientácia ako rizikový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prečo to tak je? 

Dr Semlyenová povedala, že môže byť niekoľko vysvetlení, prečo to tak je. Ľudia, ktorí sú inak sexuálne orientovaní, sú častejšie vystavení psychosociálnym stresom, čo má vplyv na ich duševné zdravie a správanie v oblasti zdravia. Hrozí tak zvýšená konzumácia alkoholu a fajčenie, nezdravý životný štýl a málo fyzickej aktivity.

Tieto stresory sú vyvolané negatívnymi skúsenosťami v spoločnosti, ktoré zažívajú lesbičky, bisexuály a homosexuály v dôsledku ich sexuálnej orientácie a súvisia so zdravím. Naša spoločnosť ešte nie je úplne otvorená týmto ľuďom s inou sexuálnou orientáciou. 

Podľa odborníčky je však potrebný ešte ďalší výskum na porozumenie faktorov, ktoré sú základom vzťahu medzi sexuálnou orientáciou a BMI. 

Viac o téme: OrientáciaZdravieSexObezitaHomosexuáliLesbičkyPriberanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9