Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Je bezpečné jesť potraviny s plesnivou časťou? Tieto by ste mali nekompromisne zahodiť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Každému sa to už raz stalo. Všimli ste si na potravine plesnivú časť, ktorú ste jednoducho vyrezali a vychutnali ste si zvyšok. Že by bola chuť iná, ste veľmi nepostrehli, však nezahodíte potravinu len kvôli kúsku plesne? Ide však o správne riešenie?

Nevyzerajú dobre a taktiež nemajú bohvieakú chuť. Preto zvykneme pleseň na potravine odstrániť a až potom si ju dáme na tanier. Premýšľali ste však niekedy nad tým, či sa pleseň nerozšírila do celého ovocia? Čo ak také ovocie, či inú potravinu zjeme? 

Čítajte tiež: Babský recept na nádchu ako nezmysel alebo zázrak? Vedci vyšli s pravdou von!

Hrozia zdravotné ťažkosti? 

Podľa gastroenterológa Rudolpha Bedforda je zriedkavé, že by tento krok viedol k vážnejším zdravotným problémom: „Plesnivé jedlo strávite rovnako dobre ako iné, ak máte zdravý imunitný systém.“

Pravdou je, že pleseň môže byť nebezpečná, no hrozbou býva málokedy, ako sa uvádza na womenshealthmag.com. Tieto mikroskopické spóry sa prenášajú na výrobky prostredníctvom vzduchu, vody a hmyzu. Zatiaľ čo, na niektorých potravinách, vrátane druhov syra, je pleseň žiadaná, čo sa týka sivastých až zelených plesní na ovocí a zelenine je to trochu inak. Ako dodáva gastroenterológ, môže vám byť z nich nevoľno. Avšak nie z toxínov v plesni, ale môže za to len chuť!

Ak by ste po skonzumovaní plesne pociťovali nepríjemné príznaky ako väčšia nevoľnosť a zvracanie, v tomto prípade treba už navštíviť lekára! Môže sa totiž stať, že nastúpia dýchacie ťažkosti, ktoré by mohla spôsobiť alergická reakcia na pleseň. Ak sa vyskytnú podobné problémy, doktor Bedford zvykne pacientom predpísať preháňadlo na prečistenie organizmu alebo lieky, ktoré potlačujú vracanie. Už 30 rokov pôsobí ako lekár a za ten čas sa nestretol s človekom, ktorý by potreboval po zjedení plesne hospitalizáciu. 

Plesnivé ovocie radšej nekonzumujte,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Záleží od potraviny

Pleseň na potravine spoznáme jednoducho. Uvidíme chlpatý bezfarebný povrch. Ten obvykle vyrežeme. Záleží však od druhu jedla napadnutého plesňou. Každá pleseň má korene, pomocou ktorých sa toxické látky šíria celým vnútrom potraviny. Najideálnejšie je jedlo vyhodiť do koša. Mnohým je však ľúto zahodiť ho, preto ho skonzumujú. 

Podľa niektorých zdrojov napr. tvrdé syry, salámy, pevné ovocie a zelenina môžete pokojne zjesť aj po odstránení plesnivej časti. Údajne cez ne nepreniká pleseň tak rýchlo. No aj odrezanie plesne má svoje pravidlá! Odporúča sa odrezať min 2,5 cm dookola postihnutého miesta a dávať si pozor, aby ste sa nožom nedotkli plesne. 

Potraviny, ktoré môžete jesť po odrezaní plesne: 

  • Tvrdé syry
  • Tvrdá saláma
  • Pevné ovocie a zelenina

Potraviny, ktoré by ste mali po napadnutí plesňou vyhodiť:

  • Mäkké syry
  • Mäkké ovocie
  • Pečivo
  • Strukoviny
  • Orechy
  • Jogurty
  • Džemy
  • Mäso

Ako zabrániť plesniam? 

Plesniam sa najlepšie darí vo vlhkom a teplom prostredí. Preto je najlepšie potraviny nechávať v chladničke, ktorá je udržiavaná v čistote. Taktiež pomôže kontrola jedla pred kúpením v obchode, obalenie jedla do plastovej fólie a konzumácia jedla do 3 dní od prípravy. Plesni zabránite aj kontrolou vlhkosti v domácnosti pod 40 percent.

Viac o téme: PotravinyPleseňZdravieúčinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9