Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Babský recept na nádchu ako nezmysel alebo zázrak? Vedci vyšli s pravdou von!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa vedcov netreba užívať lieky od výmyslu sveta, ak bojujete s prechladnutím a nádchou. Riešenie je veľmi jednoduché. Bežná nádcha sa dá totiž vyliečiť slanou vodou! Ľudské telo ju totiž použije na výrobu antivírusovej látky. Výsledkom je skrátenie dĺžky trvania tohto nepríjemného stavu.

Lacná metóda na liečbu vírusu

Nádcha je veľmi nepríjemná. Hoci sú oveľa horšie zdravotné problémy, nádcha mnohých nenechá spávať a spôsobuje diskomfort. Upchaté dýchacie cesty komplikujú každodenný život. Podľa vedcov kvapky do nosa a slaná voda znižujú priemernú dĺžku vírusu v tele až o dva dni!

Čítajte tiež: Ako často chodíte na záchod? Číslo, ktoré môže signalizovať infarkt!

U tých, ktorí použili túto metódu vo forme slanej vody je menej pravdepodobné, že budú potrebovať iné lieky a taktiež aj to, že chorobou sa nakazia iní rodinný príslušníci v porovnaní s tými, ktorí soľnú vodu nepoužili. Bunky v tele využívajú chlorid v soli na výrobu kyseliny chlórnej (HOCI), ktorá je aktívnou zložkou v čistiacich prostriedkoch.

Výskumníci na univerzite v Edinburghu sa snažili nájsť lacnú alternatívu na liečbu tohto ochorenia. Zistili, že liek sa nachádza u každého doma a že môže ísť o účinnú a lacnú metódu na liečbu vírusu!

Prechladnutie skončilo skôr ako u ostatných

Štúdia The Edinburgh and Lothians Viral Intervention Study (ELVIS) zahŕňala 54 účastníkov, ktorí potvrdili, že majú príznaky prechladnutia. Výskumníci požiadali 30 ľudí s týmto ochorením, aby pridali tri gramy morskej soli do misky so 100 ml vriacej vody. Počkali, kým sa voda ochladí, zapchali si jednu nosnú dierku a cez druhú inhalovali túto vodu a následne opakovali u oboch nosných dierok trikrát. Účastníci štúdie potom trikrát kloktali slanú vodu.

Títo účastníci štúdie sa potom porovnávali s 31 ľuďmi, ktorí neurobili nič pre to, aby sa vyliečili z ochorenia, pričom obe skupiny ľudí odpovedali na každodenné otázky o svojich symptómoch dva dni po tom, ako sa cítili lepšie.

U tých, ktorí používali roztok soli, prechladnutie skončilo o 1,9 dní skôr, pričom ich upchatý nos bol čistý o 2,7 dní skôr než u ostatných. Kýchanie sa ukončilo o 1,5 deň skôr a kašeľ sa uvoľnil o 2,4 dní rýchlejšie!

Babský recept na nádchu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ide o jednoduché opatrenie

Vírus, ktorý spôsobuje prechladnutia sa prenáša vo vzduchu prostredníctvom rozprávania a dýchania a pravdepodobnosť tohto výskytu sa dá merať na základe "vírusového zaťaženia" u človeka. Výsledky ukázali tiež to, že ľudia, ktorí používali slanú vodu, sa javili ako menej nákazliví. Bolo o 30% viac pravdepodobné, že by došlo k významnému zníženiu množstva vírusu v tele.

Dr Sandeep Ramalingam, virológ, ktorý viedol výskum, povedal pre The Scotsman: "Je to mimoriadne jednoduché opatrenie pre niekoho, kto bojuje proti prechladnutiu."

Dospelý človek prechladne v priemere trikrát, čo je samo o sebe nepríjemné, ale môže viesť aj k problémom s dýchaním a tiež k zápalu pľúc. Neexistuje žiadny liek, keďže existuje veľa vírusov, ktoré spôsobujú toto ochorenie. Dá sa však dĺžka ochorenia aspoň skrátiť a zmierniť príznaky. 

"Kloktanie slanej vody bolo bežne odporúčané praktickými lekármi vo Veľkej Británii až do prvej svetovej vojny. Slaná voda sa stala starým receptom až do vtedy, kým neboli vynájdené antibiotiká,“ povedal Dr Ramalingam. 

Viac o téme: VodaLiekSoľLiečbaPrechladnutieNádcha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9