Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bežný zvyk, ktorým sa púšťate do hazardu: Z dobrého nápadu sa stane hrozba pre telo!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jednoduché dopriať si každý deň na raňajky praženicu a na obed si vychutnať cestoviny, keď vám to tak chutí! Čo sa však môže zdať ako dobrý nápad, môže mať v skutočnosti desivý dopad na náš organizmus.

U niektorých to tak býva. Akonáhle im zachutí nejaké jedlo sú schopní si ho dávať na tanier každý deň. Pritom ani len netušia, že by tým mohli ublížiť svojmu zdraviu!

Čítajte tiež: Veľký mýtus o jedení pred spaním: Vedci spochybňujú to, čo sa hovorilo dlhé roky!

"Ľudia boli určení na chov a lov, a preto sa naša strava stala prirodzene rozmanitá. Už odjakživa sa snažíme dosiahnuť a získať prístup k širokému spektru živín v priebehu dňa, týždňa, mesiaca, jednoducho dlhodobo, aby sme optimalizovali funkcie nášho tela," hovorí Monica Auslander Morenová, výživová poradkyňa.

Ako by mohla konzumácia rovnakých jedál poškodiť naše zdravie podľa rd.com?

Môže viesť k výživovým nedostatkom

"Naše telá potrebujú širokú škálu makro- a mikroživín a konzumácia širokej škály potravín, najmä ovocia a zeleniny, nám môže pomôcť uspokojiť potreby nášho tela," hovorí Wesley Delbridge, RDN, hovorca Akadémie výživy a dietetiky. "Jedzte potraviny vo farbe dúhy, pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, a nezabudnite, že mrazená zelenina je rovnako zdravá ako čerstvá a nerozkladá sa tak rýchlo." 

Neprospieva zdravému črevnému prostrediu

"Jedenie širokej škály potravín poskytuje priaznivé prostredie, ktoré potrebuje črevo na rast zdravých baktérií, ktoré môžu podporiť náš imunitný systém a zlepšiť trávenie," hovorí Delbridge. "Fermentované potraviny, ako je jogurt a kefír poskytujú probiotiká (zdravé baktérie). Jedenie ovocia a zeleniny poskytuje vlákninu a prebiotiká, aby vytvorili zdravé črevné prostredie. "

Zastaví chudnutie

V nedávnej štúdii v PLOS One sa zistilo, že ľudia, ktorí jedli väčšiu škálu zdravých potravín, dokázali schudnúť rýchlejšie ako tí, ktorí mali v jedálničku menšiu rozmanitosť.

Môže to mať vplyv na to, ako dlho žijete

Vo výskume publikovanom v International Journal of Epidemiology výskumníci sledovali zdravotný stav viac ako 50 000 žien a zistili, že tie, ktoré jedli najrôznejšie zdravé potraviny, mali tendenciu žiť dlhšie ako ženy, ktoré denne jedli rovnaké jedlá.

Prináša nudu do jedálnička

"Jedlo by malo byť zábavné! Malo by to byť niečo, na čo sa tešíte," hovorí Delbridge. "Zmena v jedálničku, nové jedlá a nové recepty - to všetko prinesie zábavu a zaženie nudu, čo sa týka stravovania."

Bežný zvyk, ktorým sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Naruší metabolické zdravie

Štúdia zverejnená v časopise Journal of Nutrition z roku 2015 zistila, že tí, ktorí jedli rozmanitú stravu, mali oveľa nižšie riziko metabolického ochorenia – ide o kombináciu nezdravých faktorov, ktoré môžu viesť k ochoreniu srdca a cukrovke. Ľudia, ktorí jedli rôzne potraviny mali zaznamenaný pokles cholesterolu, mali menej brušného tuku a znížil sa im krvný tlak.

Môžete sa predávkovať

Ak konzumujete príliš veľa určitých potravín, môžete ohroziť vaše zdravie. 

"Príliš veľa kurkumy môže napríklad zasahovať do zrážania krvi a funkcie pečene," hovorí Auslander Moreno. 

Taktiež hrozí veľké množstvo toxínov! Ak budete jesť ryby každý deň, hrozí toxicita ortuťou! V prípade, ak jete dravé ryby ako napr. tuniak a ak je vaša hmotnosť menšia. Vyberajte si radšej voľne žijúce ryby s menším obsahom ortuti ako losos, makrel, sleď a ančovičky.

Hrozí poškodenie imunitného systému

Podľa štúdie publikovanej v British Journal of Nutrition výživa zložená z pestrej stravy posilňuje imunitu. Ľuďom pomohla odolávať infekciám. Tí, ktorí mali menšiu rozmanitosť v strave pravdepodobne ochoreli v dôsledku oslabeného imunitného systému. 

Môže sa vyvinúť porucha príjmu potravy

Žiadny vtip. Táto choroba je známa ako "selektívna porucha príjmu potravy" alebo "reštriktívna porucha príjmu potravy", ktorá je charakterizovaná "pretrvávajúcim odmietaním konzumovať konkrétne potraviny alebo odmietaním konzumovať akýkoľvek druh potravín v dôsledku negatívnej reakcie určitých potravinových farbív, textúry alebo vône. "Dôsledkom môže byť podvýživa a nezdravá strata hmotnosti.

Viac o téme: PotravinyZdravieJedlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9