Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako často chodíte na záchod? Číslo, ktoré môže signalizovať infarkt!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Riziko nebezpečného ochorenia srdca, ktoré často končí fatálne zistíte aj podľa toho, s akou frekvenciou navštevujete záchod. Tvrdia to vedci z Harvardu, podľa ktorých je odpoveď na túto otázku dôležitá a môže vám zachrániť život!

Každý to raz za čas zažije. Zje niečo zlé, čo neprospeje jeho tráveniu a vznikne z toho zápcha. Výsledkom je fakt, že nepotrebuje chodiť často na záchod a veľká potreba je u ňho zriedkavá. Treba byť však pritom obozretní! Výskum totiž hovorí o možnom spojení zápchy a kardiovaskulárneho ochorenia. 

Čítajte tiež: Dr. Igor Bukovský upozorňuje: Toto je častá chyba, ktorú robia mnohí pri užívaní vitamínu D!

V štúdii, zverejnenej v marci 2016 v časopise Atherosclerosis bolo predmetom výskumu viac ako 45 000 dospelých vo veku od 40 do 79 rokov. Výskumníci rozdelili účastníkov do troch skupín na základe frekvencie veľkej potreby: raz alebo viackrát denne; raz za dva až tri dni alebo raz alebo viackrát za štyri dni. Po ďalšom sledovaní, ktoré trvalo viac ako 13 rokov výskumníci zistili spojitosť medzi zriedkavými pohybmi čriev a vyšším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, najmä úmrtia spôsobených mozgovou príhodou.

Existuje súvislosť

Dr. Adolph M. Hutter, profesor na Harvardskej lekárskej fakulte, však upozorňuje, že táto štúdia nepreukazuje, že zápcha môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení u človeka.

 "V prvom rade nevieme, či ľudia so zápchou užívali lieky alebo mali zdravotné problémy, ktoré by mohli mať vplyv na ich kardiovaskulárne zdravie, čo by mohlo zmiasť výsledky," poznamenáva Hutter, podľa ktorého by sme i napriek tomu mali byť opatrní, keďže ide o možnú súvislosť. 

Ak človek chodieva na veľkú potrebu raz za štyri dni, pravdepodobne s tým bojuje a strávi na záchode dlhšie, ako by mal. Inak povedané, namáha sa a tlačí, keďže chce zvýšiť pohyblivosť lenivých čriev. 

"Niet pochýb o tom, že zápcha, ktorá si vyžaduje namáhanie, môže ohroziť kardiovaskulárny systém zvýšením krvného tlaku," hovorí Dr. Hutter. 

Náhly nárast krvného tlaku v mozgu môže zvýšiť riziko mŕtvice. Aj keď nie je jasná príčina a následok a riziko je pravdepodobne pomerne malé, výsledky štúdie si zaslúžia pozornosť. Ide minimálne o upozornenie, aby ste sa vyhli nadmernému namáhaniu, keď ste na toalete. 

Ako často chodíte na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dôležité je niečo iné

Väčšina ľudí chodí na veľkú potrebu v priemere raz denne. Je to normálne, tak ako aj vtedy, ak chodievate na záchod trikrát denne či dokonca menej ako raz denne. 

"Ako často idete na záchod je menej dôležité ako konzistencia stolice a koľko úsilia potrebujete, aby ste to dostali von," povedala gastroenterologička Dr. Lawrence S. Friedmanová.

Namáhanie a zvýšené tlačenie môže byť výsledkom problémov so svalmi a nervami v panve a je pomerne bežné, najmä u starších ľudí, ako hovorí Dr. Friedmanová. 

Zabráňte zápche

Skontrolujte si svoju lekárničku 

Mnoho liekov môže prispieť k zápche, najmä omamných liekov proti bolesti, ako je oxykodón v kombinácii s aspirínom alebo acetaminofenom. Medzi iné patria lieky na krvný tlak, ako sú diuretiká, doplnky železa a antacidá, ktoré obsahujú hliník. Neprestávajte užívať žiadne lieky na predpis bez konzultácie s lekárom. Ak máte podozrenie, že liečba môže byť súčasťou problému, požiadajte svojho lekára o ďalšie možnosti.

Jedzte viac vlákniny

Ovocie, zelenina a celé zrná sú bohaté na vlákninu, čo pomáha priťahovať vodu do hrubého čreva, čím sa stolice stávajú objemnejšie, mäkšie a ľahšie prechádzajú.

Pite veľa tekutín

Pite aspoň štyri až šesť pohárov tekutín denne. Voda a zriedené ovocné šťavy sú najlepšou voľbou.

Pravidelne cvičte

Dobrý svalový tonus je dôležitý pre pravidelné pohyby čriev. Ak sú svaly v brušnej stene a bránici slabé, nebudú schopné robiť svoju prácu tak dobre, ako by mali.

Viac o téme: SrdceZápchaInfarktStolicaZdravue
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9