Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Túto CHYBU už pri cvičení nerobte: Bežný zvyk vás ľahko dovedie až na pokraj kolapsu

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Osvieženie pri športovej aktivite sa vám môže vypomstiť. Ak si počas tréningu alebo po ňom zvyknete dopriať napríklad vychladený nealkoholický drink, riskujete poškodenie obličiek, varujú odborníci.

Sladené nápoje s kofeínom sú síce obľúbeným, ale nie práve najlepším spôsobom, ako zahnať smäd po fyzickom výkone. Odborníci varujú, že okrem zvýšeného rizika cukrovky a obezity môžu mať na svedomí aj narúšanie funkcie obličiek - v prípade, že ich pijete počas športovej aktivity alebo hneď po nej.

Čítajte viac: Farba a zápach moču ako indikátor zmien: Urológ prezradil, čo hovoria o našom organizme!

Výsledky novej štúdie zverejnené v magazíne American Journal of Physiology/Regulatory, Integrative and Comparative Physiology naznačujú, že hydratácia by mala mať svoje zásady. Počas cvičenia sa prietok krvi v obličkách prirodzene znižuje. Keď však nastane prudký pokles prietoku krvi v obličkách, môže dôjsť k ich akútnemu poškodeniu v dôsledku nedostatočného okysličenia tkanív a dehydratácie.

Z viacerých výskumov vyplýva, že fyzická aktivita vykonávaná pri vyšších okolitých teplotách zvyšuje riziko akútneho poškodenia obličiek. Keď však vedci podávali nápoj s obsahom fruktózy potkanom, riziko dehydratácie a narušenia funkcie obličiek sa u nich takisto zvýšilo.

Vyhnite sa kolapsu

Vedci upozorňujú, že pitie nealkoholických sladených nápojov, tzv. soft drinkov počas športovania je síce bežné, ale spája sa aj s hrozbami. Tvrdia to na základe štúdie, do ktorej zapojili 12 zdravých mladých ľudí v dobrej kondícii s priemerným vekom 24 rokov. Účastníci mali polhodinu trénovať na bežiacom páse, a potom nasledujúcich 15 minút vykonávať tri úlohy, ktoré boli podobné manuálnym prácam v poľnohospodárstve. Po týchto aktivitách dali výskumníci niektorým účastníkom vypiť takmer pol litra sladeného nápoja s citrónovou príchuťou a kofeínom a ďalším len pitnú vodu. Celý postup opakovali ešte štyrikrát, a potom znovu o týždeň neskôr celý experiment zopakovali s tým rozdielom, že účastníkom, ktorí predtým dostali pitnú vodu a naopak, konzumovali sladený nápoj s kofeínom.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pred, počas aj po fyzickej aktivite účastníkom merali srdcovú frekvenciu, telesnú teplotu, hmotnosť, krvný tlak a iné parametre. Výskumníci tiež účastníkom robili krvné testy. Snažili sa totiž zistiť, či sa v nej nenachádzajú markery akútneho poškodenia obličiek – neprekvapuje, že sa nachádzali v krvi tých dobrovoľníkov, ktorí pili soft drinky. Navyše, boli aj mierne dehydrovaní a v krvi mali tiež vyššiu hladinu vazopresínu, antidiuretického hormónu, ktorý sa spája s vyšším krvným tlakom.

Dopĺňanie tekutín počas fyzickej aktivity by malo byť samozrejmosťou, no odborníci apelujú aj na ich správny výber. Nepite kolu, energetické drinky ani príliš sladké nápoje. V optimálnom prípade uprednostnite len pitnú vodu.

Viac o téme: CvičeniePitný režimNealkoholický sladený nápoj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9