Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Keď infarkt udrie nenápadne: Skutočné príbehy žien, ktoré sa ocitli zoči-voči tichému zabijakovi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pocit mravčenia a bolesť hrudníka sú typickými príznakmi infarktu. Avšak tento nepríjemný stav môžu sprevádzať aj iné, raritnejšie prejavy, o ktorých by ste to ani nepovedali. Nástup srdcovej zástavy tak môže byť nenápadný a nemusíte o ňom ani vedieť!

Keď niekto utrpí infarkt, zvyčajne si prejde peklom – ťažko sa mu dýcha, pociťuje ostrú bolesť v hrudi a taktiež má problémy s ľavou rukou, ktorá ho bolí. Zaujímavé však je, že ženské pohlavie pociťuje niekedy iné príznaky, ktoré spočiatku nenaznačujú blížiaci sa infarkt. Na prvý pohľad vyzerajú neškodne. Hoci aj ženy zažívajú symptómy ako muži, v niektorých prípadoch môže dôjsť k srdcovým problémom aj bez nich!

Dôkazom sú 4 ženy, ktoré to pocítili na vlastnej koži a vyjadrili sa o svojich pocitoch pre Americkú srdcovú spoločnosť. 

Čítajte tiež: Mylná predstava mnohých o správnej zubnej hygiene: Na toto už zabudnite!

Akoby prehltla tabletku, ktorá sa jej zasekla v hrdle

Môže to znieť desivo, no 45-ročná dobrovoľníčka Tara Robinsonová prekonala za tri dni tri infarkty, ako sa uvádza na womenshealthmag.com! Príznaky však začala pociťovať už rok pred zástavou. Často mávala tŕpnutie ľavej ruky a stuhnutý krk. Keď už prišlo k samotnej srdcovej zástave, zažila zvláštny pocit v hrudi, akoby prehltla veľkú tabletku, ktorá sa jej zasekla v hrdle. Nastúpila nevoľnosť, návaly tepla a potenie. 

Prežila všetky tri infarkty. Prvé dva boli len ľahké, no tretí bol vážny, dokonca ju na niekoľko minút vyhlásili za mŕtvu. Lekári ju však priviedli naspäť, no po operácii stentu, teda výstuže v srdcovej cieve, jej lekári oznámili, že bude musieť zmeniť celý svoj životný štýl. 

Myslela si, že ju len páli záha

Zdravý životný štýl bol u nej doslova prácou, napriek tomu ju prekvapil infarkt! Osobná trénerka Shannon Schleicherová zrazu po troch tréningoch pocítila bolesť v hrudi. Cítila sa však tak, ako by ju len pálila záha. Keď išla hore schodmi z telocvične, prišla na ňu malátnosť. 

„Neskôr zo mňa začal tiecť pot, ako keby som bola v saune. Nemohla som lapiť dych a mravčilo mi v rukách. Bolesť na hrudi bola čoraz intenzívnejšia. Myslela som si, že to prejde. Avšak, keď kolegyňa volala záchranku, vedela som, že je zle,“ hovorí o svojej nepríjemnej skúsenosti 39-ročná žena. 

Po tom, čo jej spravili EKG, bola prevezená do nemocnice. Tam podstúpila angiografiu a odstránili zrazeninu, ktorá jej upchala ľavú artériu. Podľa lekárov stres s cvičení prispeli k pretrhnutiu tepny a na tom mieste sa začala tvoriť zrazenina. 

Keď infarkt udrie nenápadne:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bola presvedčená, že má rakovinu prsníka

Lilly Rochaovú bolelo ľavé rameno a celá ľavá strana jej akoby brnela. Nemala však žiadne iné príznaky, preto to ďalších 9 mesiacov neriešila. Potom však prišlo jedno ráno, kedy sa zobudila veľmi unavená, bolel ju chrbát a mala potrebu zvracať. Napriek tomu išla do práce. Sťažovala sa na bolesť hrudníka a v tom momente jej kolega vykríkol, že to je infarkt. Lilly len nad tým mávla rukou, však mala len 37 rokov a bola fit. Trval však na svojom a tak ju zobral do nemocnice. V čakárni prišla srdcová zástava. 

Po celý čas ju však ani len nenapadlo, že by mala infarkt. Vedela, že je zle, ale na infarkt ani len nepomyslela. Zabudla však na jeden podstatný faktor, ktorý sa jej týkal. Rodinná anamnéza. Po operácii sa dozvedela, že každý člen rodiny z maminej strany mal infarkt v mladom veku. 

O stres ani zďaleka nešlo

Neuveriteľné, no infarkt sa týka aj mladých ľudí! Dôkazom je 28-ročná Molly Schroederová, ktorá dostala infarkt v 21 rokoch. Končila vtedy vysokú školu. Bola na izbe so spolubývajúcimi, kde sa všetci pripravovali na futbalový zápas. Vtedy si myslela, že ju prepadol stres. Pár týždňov predtým jej totiž umrela matka, z čoho bola stále smutná. Zakaždým, keď vydýchla, bolela ju hruď. Neskôr sa to zhoršilo. Cítila, akoby jej niekto zvieral hruď a bodal ju do srdca. Veľmi nepríjemný pocit. Bolo jej na odpadnutie, bola jej zima a potila sa. Dokonca jej stŕplo zápästie. 

Keď navštívila nemocnicu, lekári zistili, že krvná zrazenina jej zablokovala jednu z jej tepien. Nastal infarkt. Hoci nemusela ísť na operáciu, zrazeninu jej odstránili liekmi. 

Viac o téme: SrdceZdravieInfarktPríznakySrdcové problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9