Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká nutričná dilema: Čo sa stane, keď budete jesť JEDNO VAJCE denne?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Obsahujú veľa cholesterolu a nie sú vhodné na každodennú konzumáciu - to je argument mnohých odborníkov, ktorí radia vajcia obmedziť, pretože by mohli zaťažovať srdcovo-cievny systém. Veda však posúva svoje hranice stále ďalej a z kontroverznej potraviny so zlou povesťou sa stáva súčasť zdravého životného štýlu.

Posledné výskumy spájajú častejšiu konzumáciu vajec s nižším rizikom srdcovocievnych ochorení –  denne by ste však nemali zjesť viac než jedno vajce.

Čítajte viac: Málokto vie, ako správne užívať vitamín D: VIDEO Lekárka upozornila na najbežnejšiu chybu!

Okrem zaznávaného a obávaného cholesterolu vajcia obsahujú aj mnohé cenné stavebné a výživné látky – bielkoviny, tuky, vitamíny či minerály. Z tohto pohľadu možno vajcia zaradiť k nutrične bohatým potravinám.

Nová fínska štúdia publikovaná v magazíne Molecular Nutrition and Food Research vajciam pripisuje ďalší plusový bod. Vedci analyzovali vzorky krvi od mužov v strednom veku, ktorí jedli približne jedno vajce denne, a našli v nej molekuly lipidov súvisiace s nižším rizikom rozvoja cukrovky 2. typu.

Podľa odborníkov by to mohlo znamenať, že častejšia konzumácia vajec nemá významné zdravotné riziká a v konečnom dôsledku by mohla mať aj preventívne pôsobenie. Nadmerná konzumácia vajec však môže mať opačný efekt – s ohľadom na zdravie srdca sa neosvedčilo konzumovať viac než päť vajec týždenne. Ak teda zjete jedno vajce denne párkrát do týždňa, nemusíte sa obávať zdravotnej záťaže. V prípade obáv môžete svoje stravovacie návyky konzultovať s lekárom či odborníkom na výživu. 

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: VajceCukrovkaCholesterolVajcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9