Obsahujú veľa cholesterolu a nie sú vhodné na každodennú konzumáciu - to je argument mnohých odborníkov, ktorí radia vajcia obmedziť, pretože by mohli zaťažovať srdcovo-cievny systém. Veda však posúva svoje hranice stále ďalej a z kontroverznej potraviny so zlou povesťou sa stáva súčasť zdravého životného štýlu.
Posledné výskumy spájajú častejšiu konzumáciu vajec s nižším rizikom srdcovocievnych ochorení – denne by ste však nemali zjesť viac než jedno vajce.
Čítajte viac: Málokto vie, ako správne užívať vitamín D: VIDEO Lekárka upozornila na najbežnejšiu chybu!
Okrem zaznávaného a obávaného cholesterolu vajcia obsahujú aj mnohé cenné stavebné a výživné látky – bielkoviny, tuky, vitamíny či minerály. Z tohto pohľadu možno vajcia zaradiť k nutrične bohatým potravinám.
Nová fínska štúdia publikovaná v magazíne Molecular Nutrition and Food Research vajciam pripisuje ďalší plusový bod. Vedci analyzovali vzorky krvi od mužov v strednom veku, ktorí jedli približne jedno vajce denne, a našli v nej molekuly lipidov súvisiace s nižším rizikom rozvoja cukrovky 2. typu.
Podľa odborníkov by to mohlo znamenať, že častejšia konzumácia vajec nemá významné zdravotné riziká a v konečnom dôsledku by mohla mať aj preventívne pôsobenie. Nadmerná konzumácia vajec však môže mať opačný efekt – s ohľadom na zdravie srdca sa neosvedčilo konzumovať viac než päť vajec týždenne. Ak teda zjete jedno vajce denne párkrát do týždňa, nemusíte sa obávať zdravotnej záťaže. V prípade obáv môžete svoje stravovacie návyky konzultovať s lekárom či odborníkom na výživu.