Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kontroverzné látky jeme aj pijeme: Jedom sme vystavení každý deň, priznal expert

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Látky s kontroverznou povesťou používajú poľnohospodári už dlhé desaťročia. A nielen oni. Pesticídy sú účinnými prostriedkami proti burine, hmyzu či plesniam. Podľa českého experta Martina Pivokonského sú to jedy s nedozernými následkami.

Ako v rozhovore pre Lidovky.cz uviedol Martin Pivokonský, riaditeľ Ústavu pre hydrodynamiku Akadémie vied ČR, pesticídy môžu kontaminovať jeden z najcennejších prírodných zdrojov – pitnú vodu.

Čítajte viac: TEST bežne predávaných čajov sklamal: Nálezy, kvôli ktorým dáte radšej prednosť čistej vode

Podľa Pivokonského môže mať používanie pesticídov skrytý dopad na ľudské zdravie. Príkladom je insekticíd DDT, ktorý sa po druhej svetovej vojne používal aj u nás, a ktorý sa na zoznam zakázaných toxických látok dostal v roku 1974. Aj dnes však vedci nachádzajú jeho stopy v tukových tkanivách živočíchov, najmä v materskom mlieku cicavcov vrátane človeka.

Pesticídom je ľudský organizmus vystavený prakticky stále a nikto nevie, s akými dôsledkom, varuje odborník. Keďže sú schopné kontaminovať podzemnú vodu, riziko sa týka celej spoločnosti. Navyše, v podzemných vodách prebieha ich rozklad v dôsledku viacerých faktorov pomalšie a kumulujú sa v nej. Preto rozbory pitnej vody odhaľujú aj látky, ktoré sú už roky zakázané.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravotné riziká

„Pesticídy sú nebezpečné kdekoľvek. Je jedno, či sú v povrchových, podzemných vodách, alebo napríklad v potravinách. Ak ich pijeme alebo konzumujeme, sú potenciálnym rizikom,“ povedal Pivokonský.

Medzi možné nežiaduce účinky patria podľa slov experta akútne otravy, rakovinotvorné a mutagénne vplyvy, či terotogénne pôsobenie (poškodujúce plod). Takisto sa o nich hovorí v súvislosti s narúšaním hormonálneho a imunitného systému.

Ohrozujú nás každý deň

„Žiadne pesticídy nie sú zdravé,“ upozorňuje Martin Pivokonský so spresnením, že ani tie „povolené“ nemožno označiť za celkom bezpečné. „Všetko je len otázka ich koncentrácie a doby pôsobenia na organizmus. Problém pesticídnych látok spočíva v tom, že sme ich expozícii vystavení nepretržite,“ dopĺňa s tým, že sa nachádzajú v ovocí, zelenine alebo iných potravinách a tiež vo vode.

Riešenia existujú

„Ak máme, tak ako dnes, vodné zdroje kontaminované pesticídmi, neostáva nám nič iné, než hľadať technické riešenia na ich odstránenie na úpravniach vody. Takéto riešenia existujú. Ide predovšetkým o adsorpciu týchto látok na aktívnom uhlí. Je to však hasenie požiaru, ktorý sme už založili. Ruka v ruke s týmito opatreniami musíme zmeniť spôsob hospodárenia, a to aspoň v okolí vodných zdrojov. Musíme dôsledne dbať o ich ochranu a obmedziť množstvo chémie aplikovanej na ornú pôdu. Iná cesta nie je,“ mieni český odborník.

Viac o téme: Pesticídy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9