Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Biopotraviny a ich skrytý účinok na telo: Dôkaz, ktorý poteší, ale nie každého!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Potraviny z ekologického poľnohospodárstva nachádzame na pultoch obchodov už dlho. Spočiatku bola ich nadšencami len hŕstka nadšencov zdravého stravovania, no dnes im prichádza na chuť čoraz viac ľudí. Aj preto si vedci položili otázku, či môže mať pre náš organizmus ich konzumácia nejaké benefity.

 

Organické potraviny rešpektujú prirodzenosť a pri ich výrobe či pestovaní nesmú byť používané chemické látky. Aj preto im mnohí spotrebitelia dôverujú viac než bežne predávaným priemyselným potravinám, ktoré môžu niesť stopy po chemikáliách. Pestovanie biopotravín vylučuje používanie umelých hnojív, pesticídov či genetickú modifikáciu.

Čítajte viac: Pozor na mliečne výrobky zo supermarketu: V TESTE uspel iba jediný druh jogurtu!

Organické produkty evokujú zdravie a kvalitu a podľa vedcov môže mať ich pravidelná konzumácia určitý pozitívny vplyv na zdravie. Z novej štúdie francúzskych vedcov publikovanej v JAMA Internal Medicine vyplýva, že ľudia, ktorí konzumujú veľa biopotravín, majú o 25 percent nižšie riziko vzniku niektorých typov rakoviny než tí, ktorí konzumujú bežné produkty.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci do štúdie zapojili údaje o takmer 70-tisíc spotrebiteľoch, zozbierané medzi rokmi 2009 až 2016. Týkali sa zdravia a výživy, no ich súčasťou boli aj informácie o veku, pohlaví, vzdelaní, zamestnaní, rodinnom stave či životnom štýle. Odborníkov tiež zaujímalo, ako často jedli biopotraviny.

Môžu byť prevenciou rakoviny?

Zistili, že častejšia konzumácia organických potravín bola spojená s nižším výskytom dvoch druhov rakoviny - non-Hodgkinovho lymfómu a rakoviny prsníka po menopauze. Znížený výskyt non-Hodgkinovho lymfómu pri pravidelnej konzumácii organických potravín zaznamenala aj štúdia z roku 2014, pri iných typoch onkologických ochorení však súvislosť s konzumáciou bioproduktov nenašla. Ako uvádza portál Medicalnewstoday.com, non-Hodgkinov lymfóm bol v minulosti spájaný s tromi pesticídmi – glyfosátom, malatiónom a diazinónom.

Či môže konzumácia biopotravín skutočne zamedzovať vzniku niektorých druhov rakoviny, to je otázne. Bio-spotrebitelia totiťž neraz uprednostňujú aj zdravší životný štýl vrátane športu a voľnočasových aktivít, snažia sa nefajčiť, udržať si normálnu váhu a mnohí z nich majú vyššie príjmy. A práve súhra týchto faktorov môže byť významnou zložkou prevencie.

Viac o téme: BiopotravinyOrganické potraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9