Pozor na mliečne výrobky zo supermarketu: V TESTE uspel iba jediný druh jogurtu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-26 05:55:00

Sú jogurty zdravé? Málokto by pri odpovedi na túto otázku zaváhal. Jogurty sú nepochybne zdravé, ale neplatí to o všetkých zložkách, ktoré obsahujú. Týka sa to aj produktov, ktoré svoje nedostatky skrývajú pod označením „bio“.

Z analýzy jogurtov predávaných v britských supermarketoch vyplynulo nelichotivé zistenie: väčšina z nich obsahuje viac cukru, než by mala. Kto teda konzumuje veľa jogurtov, mal by brať na zreteľ, že môžu byť skrytým zdrojom sacharidov.

Čítajte viac: Kefír je nápoj dlhovekosti: Nový dôkaz o účinku na krvný tlak, toto ste o ňom netušili!

Je všeobecne známe, že jogurty obsahujú mliečne živiny, teda bielkoviny a vápnik, jód, vitamíny, bifidobaktérie, ale tiež cukor. Keďže britskí a americkí odborníci odporúčajú konzumovať jogurty so zníženým obsahom tuku a cukru, vedci sa jogurtom pozreli „pod viečko“. Zamerali sa aj na tie, ktoré sú primárne určené deťom. Práve ony sú pravidelnými konzumentmi mliečnych výrobkov.

Alarmujúco vysoký obsah cukru

Podarilo sa im zhromaždiť až 900 rôznych mliečnych produktov predávaných vo veľkých britských reťazcoch. Následne výrobky zaradili do niekoľkých kategórií: jogurty pre deti, tvarohové produkty, alternatívne výrobky (napr. sójové dezerty), nápoje, ochutené produkty, ovocné jogurty, prírodné (napr. grécky jogurt) a bio jogurty.

Európska únia vydala nariadenia pre hodnoty zníženého obsahu tuku a cukru. V súvislosti s tukom sú to maximálne 3 gramy na 100 gramov jogurtu, pre nápoje 1,5 gramu tuku na 100 gramov. Obsah cukru by mal tvoriť maximálne 5 gramov v 100 gramoch výrobku. Ako však ukázala analýza, obsah cukru medzi jednotlivými kategóriami produktov výrazne kolísal. Priemerný obsah cukru s výnimkou prírodných, resp. gréckych jogurtov, vo všetkých ostatných produktoch prekračoval nízku hranicu stanovenú pre obsah sacharidov.

Alarmujúce je, že vyšší podiel cukru obsahovala drvivá väčšina jogurtových výrobkov určených pre deti. Odborníci sú zistením znepokojení vzhľadom na výskyt zubného kazu a obezity. Najvyšší obsah cukru mali dezerty (16,4 g/100 g), ďalej nasledovali jogurtové výrobky určené pre deti, potom ovocné jogurty a po nich bio jogurty. Priemerný obsah cukru v týchto produktoch sa pohyboval v rozmedzí od 10,8 g/100 g do 13,1 g/100 g.

Podľa výskumníkov prekvapuje najmä vyšší podiel cukru v tzv. bio produktoch. „Nie všetky jogurty sú také zdravé, ako ich spotrebitelia vnímajú,“ dodávajú k výsledkom analýzy vedci, ktorí svoje zistenia publikovali v odbornom magazíne BMJ.

Fotogaléria


Tagy:
jogurt obsah cukru

2018-09-26 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia