Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový rizikový faktor vzniku kŕčových žíl, o ktorom nikto nevie: Toto predurčuje k vzniku problému

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na prvý pohľad nevyzerajú dobre a predstavujú veľký zdravotný problém! S kŕčovými žilami by nechcel mať nikto skúsenosti. Genetická štúdia takmer pol milióna ľudí dospela k záveru, že výška je základným mechanizmom, ktorý vedie ku vzniku kŕčových žíl!

Nielen estetický problém

Kŕčové žily sú "opuchnuté, skrútené žily", ktoré sa zvyčajne môžu objaviť priamo pod kožou na nohách človeka. Podľa najnovších odhadov kŕčové žily postihujú približne 33 miliónov ľudí vo Veľkej Británii. Hoci kŕčové žily sa považujú za neškodné, predchádzajúce štúdie zistili súvislosť so závažnými kardiovaskulárnymi problémami, ako je zrážanie krvi a hlboká žilová trombóza. Kŕčové žily môžu byť u niektorých ľudí mierne bolestivé a esteticky nepríjemné. 

Čítajte tiež: Konzumujte tento druh zeleniny: Neuveriteľný vplyv na inteligenciu!

Nové rizikové faktory

Väčšina genetických štúdií publikovaných v časopise Circulation naznačuje, že výška osoby môže určiť riziko vzniku kŕčových žíl! Centimetre navyše môžu byť teda problémom. Nový výskum viedol Dr. Nicholas Leeper, docent chirurgie a kardiovaskulárnej medicíny na Stanfordskej fakulte medicíny v Kalifornii a Dr. Erik Ingelsson, profesor kardiovaskulárnej medicíny na Stanfordskej univerzite.

Dr. Leeper a jeho kolegovia použili štatistické metódy na preskúmanie genetických údajov o 493 519 ľudí, ktorí boli zaregistrovaní v databáze UK Biobank. Okrem toho vedci uskutočnili štúdiu s celkovým genómom u 337 536 týchto jedincov, z ktorých sa u 9 577 z nich vyvinuli kŕčové žily. Štúdia potvrdila predtým už známe rizikové faktory ochorenia kŕčových žíl, ako je vek, pohlavie, hmotnosť a zvyky životného štýlu vrátane fajčenia a sedenia. V štúdii sa však zistili aj niektoré nové rizikové faktory, ktoré doteraz neboli známe!

"Zistili sme a teda je to potvrdené, že ľudia s hlbokou žilovou trombózou sú vystavení zvýšenému riziku. Nedávny výskum naznačuje, že je to pravda, lebo máte kŕčové žily ohrozené týmito krvnými zrazeninami," vysvetľuje Dr. Leeper.

Výška môže naznačovať genetickú príčinu

Zo všetkých nových identifikovaných rizikových faktorov sa vedci zhodli na jednom: výška je najviac prekvapujúcim faktorom

Nový rizikový faktor vzniku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Výška je nezávisle spojená s kŕčovými žilami," uvádzajú autori štúdie. "Boli sme veľmi prekvapení, keď sme zistili, že tento fakt vyšiel z našich strojových analýz," hovorí spoluautorka Alyssa Floresová, študentka medicíny na Stanfordskej univerzite. Pripája sa k nej aj Dr. Ingelsson: "Naše výsledky silne naznačujú, že výška je príčinou nielen korelovateľného faktora, ale aj podkladového mechanizmu vedúceho k rozšíreniu kŕčových žíl." 

Ako dodáva Dr. Ingelsson, najväčšou genetickou štúdiou, ktorá sa kedy uskutočnila v prípade ochorenia kŕčových žíl, je teraz oveľa lepšie pochopenie biológie, ktorá sa mení u ľudí ohrozených ochorením. Gény, ktoré predpovedajú výšku človeka, môžu byť koreňom tohto prepojenia medzi výškou a kŕčovými žilami a môžu poskytnúť nové možnosti liečby tohto zdravotného stavu.

Nedávna štúdia tiež identifikovala 30 génov, ktoré nie sú viazané len na kŕčové žily, ale aj na hlboké žilové trombózy.

"Bolesť kŕčových žíl," hovorí Flores, "je neuveriteľne rozšírená, no nie je známa žiadna lekárska terapia, ktorá by jej mohla zabrániť alebo ju zvrátiť, akonáhle vznikne. Dúfame, že s týmito novými informáciami môžeme vytvoriť nové liečby, pretože naša štúdia poukazuje na niekoľko génov, ktoré môžu predstavovať nové translačné ciele."

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9