Konzumujte tento druh zeleniny: Neuveriteľný vplyv na inteligenciu!

Zdroj: gettyimages.com
2018-09-27 14:30:00

Chráni mozog a zistí vyššie IQ?! Hoci na prvý pohľad by to mohlo znieť zvláštne, skutočne existuje jeden druh zeleniny, ktorý má na nás takýto vplyv. Pozrite sa, ktoré druhy zeleniny zabraňujú starnutiu mozgu!

Zelenina sa všeobecne považuje za nevyhnutnú súčasť jedálneho lístka. Pomáha nás udržiavať zdravých a zabraňuje vzniku mnohých chorôb. A nielen to! Konzumácia jedného druhu zeleniny pomáha zachovať vysokú inteligenciu počas celého života. Že nejde o výmysel svedčí výskum zverejnený v časopise Frontiers in Aging Neuroscience!

Čítajte tiež: Pozor na mliečne výrobky zo supermarketu: V TESTE uspel iba jediný druh jogurtu!

Ako je to možné?

Podľa vedcov ide o zelenú listovú zeleniny s takýmito účinkami! Na vine je obsah luteínu, čo je rastlinný pigment, ktorý chráni mozog pred starnutím. Ukázal to experiment na ľuďoch. Tí, ktorí mali väčšie množstvo luteínu v krvi mali lepšie výsledky testov inteligencie. Luteín má neuroprotektívnu úlohu. Hromadí sa v bunkových membránach mozgu.

Ak si chcete zachovať mozog svieži a v dobrej kondícii, vrhnite sa na zelenú listovú zeleninu. Vysokú hladinu luteínu obsahuje špenát, brokolica, karfiol, kapusta a zelený kel.

"Už predchádzajúce štúdie prišli na to, že hladina luteínu je spojená s kognitívnym výkonom počas celej dĺžky života človeka. Ako preukázal výskum, tento rastlinný pigment sa hromadí v šedej hmote oblastiach mozgu, ktoré sú základom zachovania kognitívnych funkcií pri zdravom starnutí mozgu," vysvetľuje autorka štúdie Dr. Marta Zamroziewiczová.

Chráni mozog

Vyše 120 ľudí vo veku 65 až 75 rokov vykonalo inteligenčné testy, ktoré mali zhodnotiť, aké majú všeobecné poznatky. Výsledky boli zaujímavé. Ich krvné testy ukázali, že tým, ktorí mali vyššiu hladinu luteínu, sa pri týchto testoch darilo lepšie. Testy taktiež ukázali, že luteín pomohol zachovať dôležité oblasti mozgu.

"Naše analýzy ukázali, že objem šedej hmoty parahipokampálnej kôry na pravej strane mozgu predstavuje vzťah medzi luteínom a inteligenciou. To ponúka prvú predstavu o tom, ktoré oblasti mozgu hrajú špecifickú úlohu pri uchovávaní inteligencie a ako faktory, ako je napríklad strava, môžu prispieť k tomuto vzťahu," dodal profesor Aron Barbey, spoluautor štúdie.

Ako ďalej povedala Zamroziewiczová, tieto zistenia nepreukazujú kauzalitu. Vedci navyše zistili, že luteín je spojený s inteligenciou cez parahipokampálnu kôru.

Zrátané a podčiarknuté. Vyzerá to tak, že luteín v strave ovplyvňuje štruktúru mozgu a že zohráva protizápalovú úlohu a pomáha pri signalizácii buniek. Predpokladá sa, že výživné látky spomaľujú pokles kognitívnych schopností, ktoré súvisia s vekom.

Fotogaléria

2018-09-27 14:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia