Inšpekcia kontrolovala ľad v chladených nápojoch: Majitelia podnikov by sa mali hanbiť!
Zdroj: gettyimages.com
Objednať si v čase horúčav ľadovú kávu nemusí byť práve najlepší nápad. Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) sa zamerala na kvalitu ľadu v chladených nápojoch servírovaných v reštauráciách. Vo viacerých našli nebezpečné baktérie.
Podľa českej inšpekcie pitím chladených nápojov s ľadom riskujeme zdravie. Až polovica testovaných vzoriek z náhodne vytipovaných brnenských reštaurácií, barov a pivníc bola nevyhovujúca. Nielenže nezodpovedali hygienickým normám, ale ani zdravotným. Až deväť vzoriek obsahovalo baktérie Escherichia coli alebo enterokoky.
Čítajte viac: Pomsta prírody už po jedinom hlte: Krutá pravda o vode z lesných studničiek
Zariadenie na výrobu ľadu by malo byť pravidelne čistené. „Keď v zariadení nie je požadovaná teplota, tak sa baktérie prítomné vo vode veľmi rýchlo namnožia a ani opätovným zmrazením nie sú odstránené,“ povedal hovorca SZPI Pavel Kopřiva pre Ct24.ceskatelevize.cz. Ľudí s oslabenou imunitou môžu po vypití takéhoto nápoja potrápiť hnačky a vracanie.
Podľa slov Vladimíra Miloša, prevádzkara jedného z kontrolovaných barov, musí byť zariadenie na výrobu ľadu raz za mesiac vypnuté a dôkladne vyčistené antibakteriálnym prípravkom vrátane odstránenia vodného kameňa.
Fotogaléria
ľad v nápoji chladený nápoj