Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Inšpekcia kontrolovala ľad v chladených nápojoch: Majitelia podnikov by sa mali hanbiť!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Objednať si v čase horúčav ľadovú kávu nemusí byť práve najlepší nápad. Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) sa zamerala na kvalitu ľadu v chladených nápojoch servírovaných v reštauráciách. Vo viacerých našli nebezpečné baktérie.

Podľa českej inšpekcie pitím chladených nápojov s ľadom riskujeme zdravie. Až polovica testovaných vzoriek z náhodne vytipovaných brnenských reštaurácií, barov a pivníc bola nevyhovujúca. Nielenže nezodpovedali hygienickým normám, ale ani zdravotným. Až deväť vzoriek obsahovalo baktérie Escherichia coli alebo enterokoky.

Čítajte viac: Pomsta prírody už po jedinom hlte: Krutá pravda o vode z lesných studničiek

Zariadenie na výrobu ľadu by malo byť pravidelne čistené. „Keď v zariadení nie je požadovaná teplota, tak sa baktérie prítomné vo vode veľmi rýchlo namnožia a ani opätovným zmrazením nie sú odstránené,“ povedal hovorca SZPI Pavel Kopřiva pre Ct24.ceskatelevize.cz. Ľudí s oslabenou imunitou môžu po vypití takéhoto nápoja potrápiť hnačky a vracanie.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa slov Vladimíra Miloša, prevádzkara jedného z kontrolovaných barov, musí byť zariadenie na výrobu ľadu raz za mesiac vypnuté a dôkladne vyčistené antibakteriálnym prípravkom vrátane odstránenia vodného kameňa.

 

Viac o téme: Ľad v nápojiChladený nápoj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9