Toto pri konzumácii ryže nikdy nerobte: Bežná príloha k jedlu ako nepriateľ!

Zdroj: gettyimages.com
2018-08-03 15:00:00

Príliš veľký hazard do zdravím! Aspoň to tvrdí britská odborníčka, ktorá upozorňuje na jednu veľkú chybu, ktorú mnohí zvyknú robiť, ak si chcú dať k jedlu obyčajnú ryžu. Nevedomky riskujú zdravotné problémy, ktoré by mohli prekaziť príjemné letné obdobie.

Je súčasťou čínskych a indických jedál a každá gazdinka na ňu nedá dopustiť. Ryža je typickou prílohou k väčšine jedál. Bez nej si niektoré pokrmy ani len nevieme predstaviť. Ak uvarenú ryžu nezjeme na jedno posedenie, obvykle ju zvykneme uložiť do chladničky a opätovne zohriať v mikrovlnke, ak si ju opäť chceme vychutnať s mäsom. Dôležité však je, ako dlho ju máme uloženú v chladničke!

Čítajte tiež: Milióny žien sa naň spoliehajú pri kúpaní: Po tomto zistení ostanú zarazené!

Toxíny v ryži

Britská odborníčka totiž prízvukuje, že uvarenú ryžu by sme mali skladovať maximálne 24 hodín, kým ju skonzumujeme. Navyše, nikdy by sme ju nemali ohrievať viac ako jedenkrát. Lepším riešením je zmraziť ju v priebehu jednej hodiny.

"Môžete ohriať ryžu, ale musíte dávať pozor, aby ste sa uistili, že je správne uložená predtým, ako ju znovu ohrejete. Nevarená ryža môže obsahovať spóry baktérie nazývanej Bacillus cereus, ktorá môže prežiť aj pri varení a spôsobiť otravu jedlom. Ak zostane ryža stáť pri izbovej teplote po jej varení, spóry môžu narásť do baktérií, ktoré sa množia," upozorňuje odborníčka.

Ako ďalej vysvetlila, tento proces produkuje toxíny, ktoré môžu spôsobiť záchvaty zvracania alebo hnačky.

"Čím dlhšie je uvarená ryža ponechaná pri izbovej teplote, tým je pravdepodobnejšie, že sa baktérie rozmnožia. Takže je veľmi dôležité, aby ste dali ryžu do chladničky čo najskôr, do jednej hodiny, ak ju plánujete neskôr ohriať. Ak zostane veľké množstvo ryže, pomôže, ak ju rozdelíte na menšie porcie, aby sa ochladila rýchlejšie."

Vyplachuje arzén

Profesor Andy Meharg z Queens University Belfast testoval chemické hladiny po varení ryže tromi rôznymi spôsobmi. Zistil, že varenie zŕn v nadbytočnej vode pomáha vypláchnuť arzén, čím sa zabráni akejkoľvek chemickej otrave. Namočená ryža cez noc znižuje hladiny priemyselného toxínu - spojené s ochorením srdca a rakovinou - o približne 80%.

Fotogaléria

2018-08-03 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia