Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krutý účinok stresu, o ktorom málokto vie: Tento varovný signál už neprehliadajte!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Príliš stresujúce zamestnanie či strastiplné životné okolnosti nezvyšujú len riziko vzniku civilizačných ochorení. Ich pôsobenie sa môže na našom zdravotnom stave podpísať aj v takej podobe, akú by nikto s emóciami nespájal.

Nová analýza klinických výskumov naznačuje, že stres môže zhoršovať zrak a viesť aj k jeho strate. Našťastie, tento účinok nemusí byť nezvratný a znižovanie miery stresu pomáha obnoviť zrakovú funkciu.

Čítajte viac: Znamenia, ktoré predpovedajú nezastaviteľné ochorenie: Stačí jediný pohľad do očí!

Zo štúdie zverejnenej v magazíne EPMA Journal vyplýva, že dlhotrvajúci stres zvyšuje hladinu stresového hormónu kortizolu v tele, ktorý môže negatívne ovplyvniť sympatické a vaskulárne nervové spojenia. To môže mať dopad na mozog a oči, a viesť k takým ochoreniam, ako sú glaukóm alebo poškodenie zrakového nervu.

Neočakávaná sila psychiky

Podľa slov profesora Bernharda Sabela, riaditeľa nemeckého Inštitútu lekárskej psychológie a hlavného autora štúdie ide o jasnú indíciu, že existuje psychosomaticky vyvolaná strata zraku, ktorej príčinou je stres. Práve on zohráva úlohu aj pri postupnej strate zraku v prípade očných ochorení.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Dobrou správou je, že zhoršenie zraku môže byť reverzibilným procesom a dokáže sa obnoviť v prípade, že nepriaznivý psychický stav odznie a zmierni sa vplyv stresu. Podľa profesora Sabela môžu urobiť významný krok k zlepšeniu svojho zraku aj samotní pacienti, ktorých stres oberá o zdravie. Mali by sa snažiť do svojho života aplikovať viac zásad duševnej hygieny, vyskúšať meditačné techniky, a predovšetkým by sa mali naučiť stres kompenzovať zdraviu prospešnými aktivitami. Autori štúdie však v závere pripomenuli, že bude zrejme potrebných viac výskumov, ktoré by pomohli odhaliť najlepšie techniky na zlepšenie zraku a potvrdili jeho obnoviteľnosť.

Viac o téme: StresStrata zraku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9