Ochorenie, ktoré vás môže nebadane pripraviť o zrak: Polovica ľudí o ničom netuší

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-07 06:00:00

Približne polovica ľudí s glaukómom o svojom ochorení nevie. Na Slovensku sa toto ochorenie týka dvoch až troch percent populácie. Pacienti, ktorí do ambulancie očného lekára prichádzajú neskoro, však riskujú stratu zraku.

„Glaukóm je progresívne chronické ochorenie, ktoré postihuje zrakový nerv,“ vysvetľuje doktorka Erika Vodrážková, primárka očného oddelenia Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave a prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti. Čo je príčinou zeleného zákalu, to odborníci dodnes netušia. Aj preto sa v súvislosti s glaukómom hovorí o multofaktoriálnom ochorení, ktorého najmarkantnejším symptómom je zvýšený vnútroočný tlak. Pri vzniku ochorenia však zohráva rolu aj dedičná záťaž, resp. genetický podklad.

Čítajte viac: Po tomto už okuliare nebudete potrebovať: Látky, ktoré zachránia váš zrak!

Väčšina osôb s glaukómom nepociťuje žiadne nápadné zdravotné príznaky, pretože takmer 90 percent pacientov so zeleným zákalom trpí primárnym glaukómom s otvoreným uhlom. Ten vyvoláva zvýšenie vnútroočného tlaku s následkom spomalenia odtoku komorového moku z prednej očnej komory. Keďže tento prejav nebolí a nevidno ho, mnohí z pacientov prichádzajú na vyšetrenie očí až v pokročilom štádiu ochorenia. Výnimku tvoria pacienti s glaukómom so zatvoreným uhlom, ktorý vzniká zúžením uhlu medzi dúhovkou a rohovkou. Pri tomto type zeleného zákalu ťažko odteká komorový mok a dochádza k náhlemu zvyšovaniu tlaku v oku. Na glaukóm so zatvoreným uhlom upozorňuje bolesť hlavy, očí, rozmazané videnie, ale aj nutkanie na vracanie. Pacienti sa tiež môžu sťažovať na dúhové kruhy okolo svetiel pri nočnom osvetlení.

Čítajte viac: Tupozrakosť možno vyliečiť cvičením: Ako si poradiť s ochoreniami očí?

Je smutným faktom, že niektorí z pacientov s bezpríznakovou formou ochorenia nevenujú pozornosť ani postupnej strate zraku, resp. sťaženému periférnemu videniu. V prípade, že je zelený zákal v pokročilejšom štádiu, cesta späť už neexistuje a stratený zrak nie je možné navrátiť. Lekári sa však môžu pokúsiť zrak zachrániť zastavením jeho ďalšej straty – pomocou liekov alebo operácie. Aj pri najväčšej snahe lekárov však 10 percent pacientov o svoj zrak úplne príde.

Rizikové faktory

  • Zvýšený vnútroočný tlak
  • Dedičnosť – v prípade výskytu glaukómu v rodine máte 9-percentné riziko, že sa objaví aj u vás (bez ohľadu na vek)
  • Vek nad 40 rokov
  • Cievne ochorenie, cukrovka a vysoký krvný tlak
  • Ťažké zápaly či vážny úraz oka
  • Užívanie kortikosteroidov
  • Závažná krátkozrakosť
  • Centrálna hrúbka rohovky ˂0,5 mm

Bez disciplíny je liečba neefektívna

Pacienti s glaukómom musia chodiť na pravidelné očné prehliadky k špecialistovi niekoľkokrát do roka. Kým sa vnútroočný tlak nepodarí stabilizovať, niekedy sa pacienti vracajú do ambulancie očného lekára aj týždeň čo týždeň. Liečba glaukómu trvá celý život, pretože bez nej sa ochorenie zhoršuje. Súčasťou terapie môže byť laserový zákrok, operácia, ale aj medikamentózna liečba. Pacienti zvyčajne dostávajú na predpis očné kvapky, ktoré užívajú raz, prípadne dvakrát za deň. Účinok očných kvapiek však dokáže nahradiť aj laserový zákrok, ktorý upravuje vnútroočný tlak s dlhotrvajúcim efektom (na päť rokov).

Napriek tomu, že dnes existuje množstvo efektívnych spôsobov na liečbu glaukómu, pacienti sa k nej nie vždy stavajú celkom zodpovedne, čo vo významnej miere ovplyvňuje priebeh ochorenia. Bezbolestný priebeh glaukómu im dáva často pocit, že sa nič vážne nedeje a do očných ambulancií prichádzajú až vtedy, keď je oko poškodené tak, že sa mu nedá pomôcť. „Disciplína v dodržiavaní liečby chronických ochorení je veľmi slabá, najmä v prípadoch, keď ide o bezbolestné a bezpríznakové ochorenia, čo platí aj pri glaukóme. Navyše, žiaden pacient nepríde a otvorene nepovie, že si kvapky do očí nedáva. Pritom liečiť môžeme iba tých pacientov, ktorí liečbu užívajú,“ dopĺňa primárka Vodrážková.

Zahraničné prieskumy uvádzajú, že až dve tretiny pacientov vynechávajú svoju liečbu. Ľudia prichádzajú o zrak postupne, tak sa nad občasným vynechaním kvapiek neznepokojujú. Výskumy udávajú niekoľko dôvodov na nedodržiavanie liečby, zvyčajne ide o vedľajšie účinky, nedostatok zručností pri aplikácii očných kvapiek, náklady na liečbu, neraz pacientom chýba trpezlivosť alebo na kvapky jednoducho zabudnú. Nedodržiavanie stanovenej liečby však vedie k závažným dôsledkom, ako postupné zhoršovanie zraku, slepota a invalidita.

Podľa doktorky Vodrážkovej je často zanedbávaná pravidelná kontrola vnútroočného tlaku zásadným činiteľom ovplyvňujúcim progresiu ochorenia: „Vyšetrenie tonometrom trvá len niekoľko minút, je bezbolestné a spočíva v tom, že sa do oka fúkne vzduch.“ Primárka ho odporúča každému od 40. roku života aspoň raz za tri roky, pri rizikových pacientoch častejšie.

Zdravý životný štýl ako prevencia

Niekedy sa pacienti s glaukómom okrem liečby obávajú najmä zmeny životného štýlu. Tá však podľa prezidentky Slovenskej glaukómovej spoločnosti vo väčšine prípadov nie je potrebná, ak u pacienta nenastalo závažné zrakové postihnutie. Pacienti by mali dbať o zdravý životný štýl, ktorý je všeobecnou prevenciou ochorení. Skúsenosti však hovoria, že „prospieva napríklad strava s obsahom kurkumy, nie je zlé konzumovať aj horkú čokoládu a takisto si pacienti príležitostne môžu dopriať aj červené víno.“ Ani športovci či aktívni ľudia sa nemusia báť obmedzení s výnimkou pacientov s pigmentovou formou glaukómu, ktorí „môžu mať pri zvýšenej telesnej námahe vzostup vnútroočného tlaku. Neznamená to však, že by nemohli športovať. Majú ale upravenú liečbu.“

Nedostatkom liečby pomocou očných kvapiek môžu byť ich vedľajšie účinky. „Aj keď samotné účinné látky v kvapkách nemajú nežiaduce účinky na systémové poškodenie, v poslednom období sa očné kvapky stávajú problémom kvôli prítomnosti konzervačnej látky, ktorá môže vyvolávať instabilitu slzného filmu, čo vedie k tzv. ochoreniu povrchu oka. Prejavuje sa nepríjemným slzením a dráždením. Preto sa pri liečbe glaukómu preferuje používanie kvapiek bez konzervačných látok v jednorazových dózičkách určených na jednu aplikáciu,“ spresnila doktorka Vodrážková.

Bezplatné merania vnútroočného tlaku na Slovensku

Na riziká spojené so zeleným zákalom upozorňuje Svetový týždeň glaukómu, ktorý začína 11. marca a potrvá do 17. marca. Jeho cieľom je tiež zdôrazniť potrebu prevencie a dodržiavania liečby. V uvedenom týždni otvoria svoje ambulancie pre záujemcov oční lekári zo Slovenskej glaukómovej spoločnosti po celom Slovensku a bezplatne zmerajú záujemcom vnútroočný tlak. Merania prebehnú aj vo vybraných obchodných centrách v Bratislave, Košiciach a Prešove.

Slovenská glaukómová spoločnosť v spolupráci so spoločnosťou Novartis Slovakia pravidelne organizuje aktivity zamerané na meranie vnútroočného tlaku pre verejnosť. Jednou z najvýznamnejších bol aj v minulom roku Svetový týždeň glaukómu, ktorého sa zúčastnilo takmer 1 300 ľudí. Vďaka lekárom zo Slovenskej glaukómovej spoločnosti sa podarilo odhaliť rizikové, zvýšené hodnoty vnútroočného tlaku až u 10 percent účastníkov. Vďaka včasnej liečbe tak môžu predísť alebo minimálne oddialiť trvalé poškodenie zraku, ktoré glaukóm spôsobuje.

Fotogaléria


Tagy:
oko zelený zákal vyšetrenie očí glaukóm

2018-03-07 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Autor: © Zoznam/zh  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia