Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajný škodca, ktorý ničí kĺby: Za bolesťami v kolenách môže byť nenápadný vinník

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Baktérie v čreve, známe ako črevné mikrobiómy, môžu byť vinníkom za artritídou a bolesťou kĺbov, ktoré postihujú obéznych ľudí! Prišla na to nová štúdia publikovaná v JCI Insight.

Vedci vysvetľujú, že baktérie v črevách sa javia ako "hnacia sila" zápalu, ktorá vedie k bolestivému "opotrebovaniu" kostí u ľudí s nadváhou.

Prozápalové baktérie v črevách

Dlho sa predpokladalo, že osteoartróza je jednoducho dôsledkom neprimeraného stresu kĺbov a že strata hmotnosti môže zabrániť tomuto stavu. Nová štúdia, ktorú zverejnilo Medzinárodné zdravotnícke centrum v Rochesteri však naznačuje, že vyrovnávanie črevných baktérií s prebiotickým doplnkom zvrátilo symptómy u myší - aj keď ich hmotnosť zostala rovnaká.

Čítajte tiež: Nevyspytateľný syndróm, ktorý spúšťa nadmerný stres: Tieto príznaky varujú pred kolapsom!

"Chrupavka je ako vankúš a mazivo, ktoré podporuje pohyby kĺbov bez trenia. Keď to stratíte, kosť sa hybe na kosti a hrozí poškodenie. Vtedy je nutné nahradiť celý kĺb. Výskumníci oasteoartritídy sa snažia tomu predísť a zachovať chrupavku," tvrdí vedúci štúdie docent Michael Zuscik podľa dailymail.co.uk.

Vedci kŕmili myši stravou s vysokým obsahom tukov. Bola to podobná strava ako tá z rýchleho občerstvenia, ktorá zahŕňa hranolčeky a hamburger. Len 12 týždňov diéty s vysokým obsahom tukov spôsobil, že myši boli obézne a diabetické. Takmer sa zdvojnásobil ich percentuálny podiel telesného tuku v porovnaní s myšami, ktoré dostali nízku hladinu tukov a zdravú výživu.

Ich črevá boli "ovládané" prozápalovými baktériami a takmer úplne stratili prospešné probiotické baktérie, ktoré sú bežnou prísadou jogurtov - Bifidobateria. Zmeny v črevných mikrobiómoch myší sa zhodovali s príznakmi zápalu v celom tele i na kolenách, kde vedci zaznamenali osteoartritídu s meniskálnymi slzami. Ide o bežné atletické poškodenie, o ktorom je známe, že spôsobuje osteoartrózu. V porovnaní s inými myšami zistenia ukázali, že osteoartritída postupovala oveľa rýchlejšie u obéznych myší, pričom takmer všetka chrupavka zmizla do 12 týždňov od slz.

Bežné probiotikum ako riešenie?

Výskumníci prekvapivo zistili, že účinkom obezity na črevné baktérie, zápaly a osteoartritídu sa úplne zabránilo, keď sa stravovanie obéznych myší s vysokým obsahom tukov doplnilo bežným prebiotikom nazývaným oligofruktóza. Chrupavka obéznych myší, ktorí jedli doplnok oligofruktózy, bola nerozlíšiteľná od chudých myší!

Tajný škodca, ktorý ničí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Prebiotiká, ako napríklad oligofruktóza, sú vítanými liekmi pre určité druhy prospešných črevných baktérií, ako sú Bifidobacteria. Oligofruktóza dokonca spôsobila, že obézne myši boli menej diabetické, ale jedna vec sa nemení s výživovým doplnkom a tou je telesná hmotnosť. Obézne myši, ktorým bola podávaná oligofruktóza, zostali obézne, pričom niesli rovnaké zaťaženie na svojich kľboch, ale ich kĺby boli zdravšie.

Jednoduché znižovanie zápalu stačilo na ochranu kĺbovej chrupavky pred degeneráciou, čo podporilo myšlienku, že zápal - nie biomechanické sily - spôsobuje osteoartrózu a degeneráciu kĺbov.

"Tento fakt posilňuje myšlienku, že osteoartritída je ďalšou sekundárnou komplikáciou obezity - rovnako ako cukrovka, srdcové choroby a mŕtvica. Možno, všetci zdieľajú podobný koreň a mikrobiómy by mohli byť takýto koreň," povedal spolupracovník profesora Robert Mooney.

Hoci existujú paralely medzi myšími a ľudskými mikrobiómami, vedci povedali, že baktérie, ktoré chránia myši pred osteoartritídou súvisiacou s obezitou, sa môžu líšiť od baktérií, ktoré by mohli pomôcť ľuďom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9