Veľké tajomstvo sexuálnej príťažlivosti: Prekvapivé zistenie o blond vlasoch

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-21 15:30:00

Po zlatistých vlasoch túži nejedna žena. Hovorí sa totiž, že blondíny sú neprehliadnuteľné a pre mužov veľmi atraktívne. Podľa vedcov je farba vlasov veľkým genetickým tajomstvom, pri ktorom príroda prepožičala kúzelnícku paličku evolúcii.

Podľa najnovšej štúdie zverejnenej v magazíne Nature Genetics majú Európanky prirodzene blond vlasy s dvojnásobne vyššou pravdepodobnosťou oproti európskym mužom a s trikrát vyššou pravdepodobnosťou ako ženy majú európski muži tmavé vlasy.

Čítajte viac: Šediviete už pred štyridsiatkou? Zlé znamenie z budúcnosti, pozor na zdravie!

Veľká genetická štúdia pigmentácie sa zamerala na takmer 300-tisíc ľudí s európskym pôvodom. V ich DNA vedci objavili až 124 génov, ktoré ovplyvňujú farbu vlasov. Prečo však ženám príroda nadeľuje blond vlasy oveľa častejšie ako mužom, to nezistili a hovoria o zaujímavom genetickom tajomstve.

Evolučná hádanka

Vedci predpokladajú, že by mohli blond vlasy u žien súvisieť so sexuálnou príťažlivosťou, rovnako ako tmavé vlasy v prípade mužov. Z nejakého dôvodu totiž gény pre blond vlasy u mužov po narodení strácajú na sile – jednoducho sa „vypnú“. Evolúcia možno ženy obdarila väčšou predispozíciou na blond vlasy, pretože má táto farba väčší úspech u mužov. Ženy, naopak, častejšie uprednostňujú tmavovlasých mužov.

Gény spojené s farbou vlasov sú podľa vedcov mimoriadne fascinujúce, pretože sa viažu aj s niektorými ochoreniami, napríklad s určitými druhmi onkologických ochorení, ako je rakovina kože, prostaty, semenníkov či vaječníkov. „Pigmentové gény“ tiež ovplyvňujú pravdepodobnosť vzniku Crohnovej choroby a iných črevných ochorení, a preto ich ďalší výskum môže prispieť k bližšiemu porozumeniu niektorým závažným diagnózam.

Fotogaléria


Tagy:
farba vlasov blond vlasy pigmentácia

2018-04-21 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia