Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dermatologička o opaľovacích krémoch: Tieto sú rýchlou cestou k spáleniu!

Pozor na prírodné opaľovacie krémy, nemusia byť práve najlepšou voľbou!
Pozor na prírodné opaľovacie krémy, nemusia byť práve najlepšou voľbou! (Zdroj: profimedia.sk)

Návrat k prírode zažíva svoj veľký booom. Mnohí odmietajú prípravky, ktoré obsahujú chémiu a iné škodlivé látky. Radšej dávajú prednosť produktom s prírodnými ingredienciami alebo si ich jednoducho vyrobia sami. A to je ten problém..

 

V letnom období sa bez opaľovacích krémov nepohneme. Prednedávnom však médiami prebehla informácia o škodlivej látke, obsiahnutej v týchto prípravkoch. Išlo o etylhexyl metoxycinamát (EHMC) - látku v opaľovacích krémoch, ktorá sa pod vplyvom ultrafialového žiarenia správa inak, je nestabilná a môže spôsobiť poškodenie ľudskej DNA. Celkovo sa v poslednej dobe hovorí o opaľovacích krémoch ako o produktoch, ktoré sú plné chémie. Niet divu, že sa s návodmi, ako si vyrobiť svoj vlastný opaľovací krém, roztrhlo vrece.

Čítajte tiež: Jednoduchý a účinný trik, ako dať zbohom bolestiam zubov: Tabletky nepotrebujete

Risk so zdravím

Babské rady sú jednoznačné. Na prípravu opaľovacieho krému potrebujeme čisté, prírodné suroviny. Niekde sa uvádza, že by to mala byť zmes esenciálnych olejov, inde by sme mali dať prednosť kokosovému oleju či oleju z mrkvových semienok a nemali by sme zabúdať na oxid zinočnatý. Posledná uvedená látka, resp. minerál, chráni pokožku tým, že od nej odráža UV žiarenie. Aby toho nebolo málo, podľa autorov týchto rád, tieto zmesi poskytujú vysokú ochranu SPF.

Na prvý pohľad by sa zdalo, že vlastné opaľovacie krémy s prírodnými surovinami sú oveľa bezpečnejšie ako tie klasické, kupované v obchodoch. Americká spotrebiteľská organizácia Consumer Reports však zdvíha varovný prst! Podľa nej sa používaním takýchto domácich prípravkov ľudia vystavujú veľkému riziku. Majú väčšiu šancu na vznik kožného melanómu a taktiež tým urýchlia spálenie! Tým, že oleje z mrkvových semien a iné oleje absorbujú svetlo, UV žiarenie prenikne viac do pokožky a hrozí spálenie slnkom. Pokožku tak paradoxne neochránia, ba práve naopak. Umožnia, aby škodlivé slnečné lúče prenikli rýchlejšie do pokožky.

"Niektorí ľudia sa obávajú bezpečnosti chemických zložiek obsiahnutých v komerčných opaľovacích prípravkoch. Avšak, aktívne zložky, používané v krajine boli schválené Správou potravín a liečiv," uvideol Joel L. Cohen, MD, klinický profesor dermatológie na univerzite v Colorade a riaditeľ centra Dermatology AboutSkin v Denveri. "Nebezpečná je výroba domácich opaľovacích krémov pomocou prísad bez overeného ochranného faktoru SPF alebo širokého spektra pokrytia vo formuláciách, ktoré nie sú štandardizované alebo overené pre ich účinnosť. Nebudete chránení pred slnkom - známym karcinogénom."

"Naozaj chcete experimentovať sami na sebe alebo na svojom dieťati a vidieť, či sa spálite? Jedno pľuzgierové spálenie slnkom predstavuje 50-percentné zvýšenie rizika rakoviny kože. Verejnosť si musí uvedomiť, že niektoré typy rakoviny kože sú veľmi rizikové a každú hodinu zomrie jedna osoba v tejto krajine na kožný melanóm," pokračuje odborník.

Bez ochranného faktoru a s alergiou

Podľa dermatologičky MUDr. Adriany Tomekovej by sa mali bio oleje používať skôr v domácej starostlivosti, na výživu a hydratáciu pleti, nie na slnenie na dovolenke. Predpokladá sa, že naša pleť je bledá a väčšinu roka ju slnečným lúčom nevystavujeme, takže je citlivá. Tieto opaľovacie oleje majú veľmi slabý ochranný faktor SPF, ak by sme aj pokožku olejom natreli, po vystavení silnému slnku okamžite zareaguje alergiou alebo spálením.

"Opaľovací olej je ako ochrana pred spálením nedostačujúci, najmä preto, že účelom opaľovacieho oleja nie je slnečné lúče blokovať, ako tomu je pri opaľovacích a ochranných krémoch, ale urýchliť proces opálenia! Rovnako aj každý výrobca môže spracovávať olej inak a pri nesprávnom spracovaní sa potrebné látky a prirodzený ochranný faktor (väčšinou veľmi nízke SPF 2 – 8) vôbec nemusia zachovať," pokračuje odborníčka.


Ľudia s touto krvnou skupinou majú viac šťastia ako ostatní: Najväčší rozdiel je v mozgu


Ako dodala MUDr. Tomeková, oleje jednoducho nemajú potrebnú ochranu SPF, ktorá človeka ochráni pred spálením a absolútne neodporúča tieto oleje používať ako „opaľovací krém“ pre deti. Detská pokožka je totiž veľmi jemná a ešte citlivejšia. Nie je ešte dostatočne odolná voči akýmkoľvek vonkajším vplyvom a na slnku by sa okamžite spálila. Dôležité je tiež rozlišovať, či opaľovací krém obsahuje chemické filtre, ktoré žiarenie absorbujú, alebo fyzikálne filtre, ktoré blokujú prienik slnečného žiarenia do pokožky.

Ako si vybrať vhodný opaľovací krém?

Rady od dermatologičky MUDr. Adriany Tomekovej:

  • Pri výbere opaľovacích krémov treba aspoň orientačne poznať účinky rizikových látok ako napr. parabény a parfumy, ktoré zvyšujú šance na kožné reakcie.
  • Malé deti a alergici by rozhodne mali uprednostniť prípravky na báze fyzikálnych filtrov.
  • SPF 30 by mal byť postačujúci ochranný faktor, ale aj tak by ste mali mať pri sebe pokrývku hlavy, alebo šatku na plecia, kedykoľvek ste na priamom slnku.
  • Vyberajte krém, ktorý neobsahuje prehnané množstvo ingrediencií. Čím menej, tým lepšie.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9