Ľudia s touto krvnou skupinou majú viac šťastia ako ostatní: Najväčší rozdiel je v mozgu

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-26 18:00:00

Ukazuje sa, že typ krvnej skupiny dokáže ľudský mozog chrániť pred starnutím a degeneráciou. Háčik je však v tom, že „vyvolená“ krvná skupina je len jedna. Jej nositelia majú viac sivej mozgovej hmoty a tešia sa dlhšiemu duševnému zdraviu.

Z výskumu publikovanom v odbornom magazíne Brain Research Bulletin vyplýva, že krvná skupina dokáže ovplyvniť vývoj nervového systému svojho nositeľa a predpovedať aj to, ako rýchlo bude mozog starnúť. So zvyšujúcim sa vekom sa ľudský mozog zmenšuje a prechádza zmenami na všetkých úrovniach – od molekúl až po morfológiu. Znižuje sa tiež objem sivej hmoty tvorenej množstvom nervových buniek.

Čítajte viac: Darovaním krvi nepomáhame len iným, ale aj sebe: Zdravotné benefity, o ktorých ste zrejme netušili!

Výskumník Matteo De Marco a profesorka Annalena Venneriová z britskej Sheffieldskej univerzity veria, že rozdiely v množstve sivej hmoty a riziko kognitívneho úpadku môžu byť ovplyvnené aj typom krvnej skupiny. Znamená to, že krvná skupina dokáže mozog lepšie chrániť pred starnutím a zabezpečiť jeho vitalitu aj vo vyššom veku. Najvýraznejšie rozdiely sú medzi nositeľmi krvnej skupiny 0 a ostatných krvných skupín.

Najhoršie dopadla krvná skupina AB

Pomocou magnetickej rezonancie (MRI) vedci porovnávali objem sivej hmoty u 189 zdravých dospelých ľudí vo vzťahu ku krvnej skupine. Zistili, že menej sivej hmoty majú nositelia krvných skupín A, B a AB. Rozdiely sa týkali najmä temporálnej a limbickej oblasti mozgu vrátane ľavého hipokampu, ktorý Alzheimerova choroba postihuje ako prvý. Odlišnosti v objeme sivej hmoty síce neboli markantné, ale pre výskumníkov majú klinický význam. Predovšetkým sa teraz snažia pochopiť, ako môže krvná skupina ovplyvňovať nervový systém.

Už predchádzajúca štúdia z roku 2014, zverejnená v magazíne Neurology, informovala, že u ľudí so zriedkavým typom krvnej skupiny AB je riziko kognitívnych problémov zvýšené. U nositeľov krvnej skupiny AB bola pravdepodobnosť, že sa u nich objavia problémy s pamäťou a myslením vedúce k demencii až o 82 percent vyššia. Osoby s touto krvnou skupinou mali súčasne vyššiu priemernú hladinu faktora VIII, bielkoviny, ktorá dopomáha k zrážanlivosti krvi. Vysoká hladina tejto bielkoviny je spojená s nárastom rizika kognitívnej poruchy a demencie.

Liečivé účinky meditácie

K úpadku kognitívnych schopností prispievajú aj mnohé vonkajšie faktory a životný štýl. Z inej štúdie, ktorá sa objavila v magazíne Neurology, je zrejmé, že zdravie mozgu zhoršuje napríklad fajčenie, vysoký krvný tlak, cukrovka a nadváha, ktorá má na mozgové funkcie a objem sivej hmoty najzhubnejší vplyv.

Okrem negatívnych vonkajších faktorov treba spomenúť aj tie, ktoré mozog, naopak, chránia a napomáhajú obnove sivej hmoty. Jedným z týchto spôsobov je meditácia, ktorá myseľ chráni pred predčasným starnutím. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v žurnále Frontiers in Psychology. Ak teda chcete oddialiť starnutie mozgu a zvýšiť objem fenomenálnej sivej hmoty, doprajte svojej mysli liečivý pokoj.

Fotogaléria


Tagy:
mozog krvná skupina starnutie demencia Alzheimer kognitívne schopnosti

2017-07-26 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh, Medical Daily

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia