Matka podľahla nebezpečnému trendu, veria mu aj Slovenky: Lekár vyšiel s pravdou von

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-10 12:00:00

V zahraničí sa šíri bizarný trend, o ktorý sa začínajú zaujímať aj slovenské ženy. Matky, ktoré sa chcú po pôrode rýchlejšie zotaviť a vyhnúť sa depresii, často siahajú po „osvedčených babských radách“ z internetu. To sa im však môže vypomstiť.

Mnohé z matiek už počuli o možnosti spracovania a konzumácie vlastnej placenty. Niektoré z nich uverili, že je takýto trend zdravý, lekári však o tom presvedčení nie sú. Podľa zahraničných médií môžu zanietené konzumentky placenty na svoje dieťa preniesť nebezpečnú nákazu.

Čítajte tiež: Žena pobúrila matky na celom svete: Tehotenstvo je len výhovorka pre nadváhu!

Lekári tvrdia, že by produkty z placenty mohli obsahovať škodlivé baktérie. Američanka, ktorá v septembri 2016 porodila a vzápätí nechala svoju placentu vysušiť, aby si z nej dala vyrobiť tabletky, takmer usmrtila svojho novorodenca. Dve kapsuly z placenty začala trikrát denne konzumovať už pár dní po pôrode. Verila, že jej dodajú silu, zmiernia popôrodnú depresiu a pomôžu s produkciou mlieka. Jej dieťa však zakrátko začalo trpieť podivnými ťažkosťami. Novorodenca museli hospitalizovať s ťažkými dýchacími problémami a testy odhalili, že sa v tele dieťaťa nachádzajú baktérie skupiny Streptococcus agalactiae.

Dieťa infikovali kapsuly z placenty

Spomínané streptokoky možno bežne nájsť v črevách, vagíne a konečníku zdravých aj tehotných žien. Tie môžu byť teoreticky prenesené z matky na dieťa aj pri pôrode. U novorodenca sa potom nákaza prejavuje v podobe horúčok, kŕčov či sťaženého dýchania.

V prípade dieťaťa americkej matky však prenos baktérií pôrodnou cestou lekári vylúčili. Dieťa totiž do nemocnice prijali dvakrát – po prvom preliečení odchádzalo domov zdravé, o päť dní neskôr sa však vrátilo s rovnakými príznakmi. O niekoľko dní sa lekári dozvedeli, že matka požiadala o konzerváciu placenty. Analýza tabletiek vzápätí potvrdila, že baktérie, ktorými sa infikovalo dojčené dieťa, mohli pochádzať práve z nich, uviedlo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Prijímané baktérie sa zrejme v črevnom trakte matky premnožili a prostredníctvom materského mlieka preniesli aj na dieťa.

Vyjadrenie lekára

„Nevidím dôvod konzumovať placentu. Placenta je vlastne filter medzi krvou matky a dieťaťa, kde sa, okrem iného, zachytávajú škodliviny z tela matky, takže, nechápem, načo by to komu prospievalo. Nebezpečenstvo vidím aj v tom, že vás to môže prehnať alebo sa povraciate, alebo oboje. Na placentu mimo tela môžu nasadať rôzne baktérie a plesne, a teda konzumácia placenty môže byť nebezpečná,“ uviedol doktor Tomáš Ondriga, známy slovenský „lovec šarlatánov“ z facebookovej stránky Neverím mýtom o škodlivosti očkovania

Fotogaléria


Tagy:
trend pôrod placenta tehotenstvo

2017-07-10 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia