Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nevinný zvyk v sprche ničí pokožku: Toto by sme rozhodne nemali robiť!

Čistenie pleti v sprche je prehrešok. Pleť trpí viac, ako si myslíte.
Čistenie pleti v sprche je prehrešok. Pleť trpí viac, ako si myslíte. (Zdroj: thinkstock.com)

Večerná sprcha, najmä u žien, zahŕňa aj odlíčenie tváre, respektíve dôkladné umytie pokožky, na ktorej sa počas dňa usadzujú nečistoty z prostredia. Experti však dvíhajú varovný prst – umývať si tvár v sprche nie je správne!

Nie je nič lepšie, ak počas večernej sprchy ženy spravia „všetko“ potrebné – umyjú si telo, vlasy, aplikujú masku či kondicionér spravia si píling a vyčistia si tvár – a práve posledný krok by sme robiť nemali. Prečo? Odpoveď je prekvapivá.

Nevieme regulovať teplotu vody 

V sprche totiž nevieme poriadne odhadnúť teplotu vody a čo i len najmenšia odchýlka teploty môže spôsobiť suchosť a podráždenosť pokožky tváre.

"Horúca voda pleti neprospieva, pretože ju vysušuje a z pokožky tým odstraňuje ochranný film a lipidy. Ideálna je vlažná voda, ktorá je príjemná a pokožku ničím nedráždi," povedala Mudr. Adriana Tomeková, primárka dermatologicko - laserovej kliniky Tomar. 

Zároveň upozorňuje, že teplota vody je dôležitým prvkom pri čistení pleti. Voda by nemala byť ani horúca, no ani studená. 

" Optimálna teplota vody, pokiaľ ide o jemnú pleť na tvári, by mala byť skôr vlažná. Je však iné, ak si pleť chceme večer po celom dni vyčistiť, vtedy je potrebné použiť pleťové mlieko a trochu teplej vody, aby sa nečistoty a mastnota zmyli. Ak by sme použili na začiatku čistenia studenú vodu, efekt by bol opačný a pleť by sme vôbec nevyčistili," zdôraznila Mudr. Tomeková, ktorá sa zdraviu pokožky venuje viac ako desaťročie.  

Tri dôvody, prečo je čistenie pleti v sprche zakázané 

Prekvapivé je, že ak stojíte v sprche a sprchujete sa, pokožka prijíma viac vody, ako by mala a spôsobuje to jej dehydratáciu.

Aký je podľa lekárky druhý dôvod? 

" V rámci večerného čistenia pleti je vhodnejšie pokožku čistiť samostatne pred sprchovaním, aby nečistoty nestekali ďalej na pokožku tela," dodala. 

Ďalším dôkazom toho, že tvár by sme si nemali čistiť a umývať v sprche je, že naň už pôsobí niekoľko produktov, ktoré prispievajú k jej vysúšaniu. A to šampón či kondicionér na vlasy. Sem tam sa môže stať, že vám pena natečie na tvár a štípu vás z toho oči. Rovnaké je to s pokožkou, hoci pocit nemusíte mať zo začiatku žiaden.

Aký je ideálny spôsob čistenia pleti? 

Najideálnejším spôsobom je umývať si tvár v umývadle a teplota vody by mala mať široké spektrum. Od vlažnej cez studenú, čo dodá pleti pružnosť a sviežosť, na druhej strane ju neničí a ani nijak nepoškodí.

" Ideálny spôsob čistenia pleti by mal byť založený na jemnom odstraňovaní nečistôt, aby sme pokožku zbytočne nedráždili. Zároveň je ale dôležité myslieť na to, že v čistení ráno a večer je veľký rozdiel," odporúča lekárka. 

Ráno by sme podľa jej slov pleť nemali čistiť príliš, pretože si počas noci vytvorila ochrannú vrstvu mazu. Tá ju počas dňa chráni pred vonkajšími vplyvmi. Postačí ju prepláchnuť vlažnou vodou, pleť sa prebudí. Na pokožku by sme mali aplikovať krém na tvár a až potom make-up. 

Večer zase máme použiť odličovacie mlieko, penu či micelárnu vodu na odstránenie nečistôt. Mastnejšia pleť si zaslúži čistiaci gél a potom dočistenie pleťovou vodou, 

" Na dokonale vyčistenú pokožku potom môžete naniesť výživný krém alebo sérum, ktoré pleť počas noci zregenerujú a dodajú jej potrebné vitamíny," uzatvorila malú poradňu o staroslivosti o pleť primárka Adriana Tomeková. 

Čítajte tiež: Čierne bodky na tvári? Takto sa ich zbavíte 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9