Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prečo nás zrádza srdce najmä počas Vianoc? Dni pokoja a lásky dokážu s nami poriadne zamávať!

Vianoce sú síce najkrajším obdobím v roku, no zároveň pre niektorých najrizikovejším, čo sa týka ich zdravia.
Vianoce sú síce najkrajším obdobím v roku, no zároveň pre niektorých najrizikovejším, čo sa týka ich zdravia. (Zdroj: thinkstock.com)

Keď cez vianočné sviatky húka sanitka, je viac než pravdepodobné, že vezie pacienta s infarktom alebo iným srdcovým problémom. Vianoce sú síce najkrajším obdobím v roku, no zároveň pre niektorých najrizikovejším, čo sa týka ich zdravia.

Aj keď sa na sviatky a voľné dni trávené nič nerobením mnohí tešia, naše srdce vtedy trpí. Štúdia z roku 2004, ktorú zrealizovali vedci z University of California v San Diegu a Tufts University zistila, že počet úmrtí v súvislosti so srdcom sa zvýši o takmer 5 % v priebehu Vianoc. Konkrétne dvadsiaty šiesty december je historicky jedným z najnebezpečnejších dní v roku pre ľudí náchylných k srdcovým problémom, vrátane infarktu, arytmie a srdcového zlyhania.

Prečo srdce "štrajkuje"?

Údajne by to mohlo byť spôsobené tým, že pacienti odkladajú liečbu srdcových problémov a nevyhľadávajú ju, ak pociťujú nejaké zdravotné problémy. Nevedia, resp. nie sú informovaní o tom, ako sú nemocnice cez sviatky otvorené a či ich lekár vôbec ordinuje. Sú presvedčení o tom, že na Štedrý deň fungujú ambulancie v obmedzenom režime, preto zdravotný problém neriešia.

Vianočné sviatky sú obdobím hodovania. Slané pečivo, zákusky, údené mäso, majonézový zemiakový šalát. Kto by neodolal, keď máme plný stôl jedla? Prejedanie však môže byť nebezpečnejšie, ako si myslíte. Pre organizmus je to veľká záťaž. Ak počas vianočných sviatkov prijmete trebárs tritisíc kalórií alebo 80 gramov tuku, telo nebude mať dostatok času, aby sa s týmto nadbytkom stihlo vyrovnať. Výsledok? Riziko upchatia ciev či vysoký krvný tlak, ktorý škodí srdcu.

Nebezpečný je aj alkohol. Je jednoduché odmietnuť poháriky červeného vína, no ak všetci sedíme okolo sviatočného stola, lákajú nás drinky oveľa viac ako inokedy. Nadmerné pitie alkoholu však môže vyvolať fibriláciu predsiení, čiže poruchu srdcového rytmu. Ak pretrváva, zvyšuje šance na mŕtvicu.

Ľudia dostávajú infarkt hlavne cez vianočné sviatky tiež kvôli zvýšenému stresu. Keď sa konečne uvoľnia, dostanú ako darček pod stromček koronárnu príhodu.

Nepodceňujte príznaky

Navyše, nielen Vianoce predstavujú riziko, ale aj ostatné dni medzi sviatkami. Štúdia z roku 2008 prišla na to, že denné návštevy nemocníc pacientov so srdcovým zlyhaním sa počas štyroch dní po Vianociach zvýšili o 33 %.

"Toto ročné obdobie je notoricky známe pre srdcové infarkty, srdcové zlyhania a arytmie," tvrdí Samin Sharma, MD, riaditeľ intervenčnej kardiológie v Mount Sinai Medical Center v New Yorku.

Mnohí dokonca ani nemusia vedieť, že im srdce pomaly zlyháva, preto nad tým len mávnu rukou a pri najmenších príznakoch to neriešia. Môžu pociťovať zvýšenú dýchavičnosť, únavu, zápchu, svalovú slabosť, či nafukovanie a pocit plnosti brucha, čo môžu mylne pripisovať vianočnému hodovaniu.

Čítajte tiež: Najzdravšie korenie na svete prekvapuje: Všeliek so skrytým nebezpečenstvom?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9