Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Riedke kosti by nemali byť stopkou v pohybe: Naopak, aktivita zdraviu kostí prospieva!

Osteoporóza nie je dôvod, aby sme prestali cvičiť. Práve naopak. Zobraziť galériu (2)
Osteoporóza nie je dôvod, aby sme prestali cvičiť. Práve naopak. (Zdroj: thinkstock.com)

Riziko osteoporózy znižuje pohyb, príjem vápnika a vitamín D. Vylúčiť treba cigarety, alkohol a nezdravé jedlá.

 Nedajte stopku pohybu! 

"Telesná záťaž je najvhodnejším podnetom k činnosti buniek tvoriacich kosť," povedala Elena Ďurišová, členka Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí.

Pohybu by sa podľa lekárov nemali vzdať ani pacienti s týmto ochorením. Sú pre nich vhodné ľahké športy ako nenáročná turistika, bicyklovanie na ceste či chôdza do schodov. Cvičiť by mali pravidelne aspoň pol hodinu tri až päť dní v týždni. Stupeň ochorenia by sa bez pohybu prehlboval.

Pre zdravie kostí je podľa Ďurišovej dôležitý aj príjem vápnika i vitamín D. Najviac vápnika je v mlieku, syroch a jogurtoch. Obsahuje ho i kel, brokolica či marhule. Vitamín D možno získať z mastnejších rýb či vaječného žĺtka.

Tichý zabijak kostí 

Osteoporóza, teda rednutie kostí, patrí k závažným pohybovým ochoreniam. Zo začiatku nespôsobuje žiadne citeľné ťažkosti, avšak s jej rozvojom cítiť bolesti chrbta, končatín, kŕče chrbtového svalstva, zhrbenie hrudnej časti chrbtice, stratu telesnej výšky alebo zlomeniny už pri malom tlaku. Podľa odhadov na ňu trpí asi 400.000 ľudí na Slovensku.

Ochorenie má prívlastok "tichý zlodej kostí". Prepukne totiž nečakane, často prvým viditeľným prejavom je až osteoporotická zlomenina, ktorá sa objaví aj po pôsobení nepatrného tlaku. To je však už najzávažnejším príznakom osteoporózy.

Čítajte tiež: Aby ste na Vianoce neskončili s pokazeným žalúdkom: Takto jablká udržíte čerstvé!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9