Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obľúbená obuv na odstrel: Toto vás čaká po celodennom nosení žabiek!

Obľúbenosť žabiek by mala vyhrať nad zdravým rozumom. Chráňme si nohy skôr ako prídeme k úrazu!
Obľúbenosť žabiek by mala vyhrať nad zdravým rozumom. Chráňme si nohy skôr ako prídeme k úrazu! (Zdroj: thinsktock.com)

Denné teploty nasvedčujú tomu, že už je tu ďalšie horúce leto! Akú obuv preferujete počas horúčav? Žabky? Často diskutovaná téma, či sú alebo nie sú vhodnou letnou obuvou má konečne jasný výsledok! A nepoteší vás...

Prečítajte si dva príbehy o tom, ako neustále nosenie žabiek neprospieva zdraviu nôh, a aký dopad majú na celkový vzhľad chodidiel.

K noseniu žabiek sa priznala až neskôr

Cindy Croucher Wrightová je žena, ktorá skôr ako na estetickú stránku stavia na pohodlnosť. Preto radšej ako vysoké opätky obľubuje najmä žabky a nízku obuv. To sa jej však stalo osudným.

Problémy začali najskôr ako obyčajná bolesť nôh. V jej prípade to nie je až také neobvyklé, pretože sa venuje behu. Bodavá bolesť sprevádzala každé jej ráno, objavovala sa na klenbe nohy. Pulzovala najmä po prebudení, Cindy často nemohla na nohu stúpiť. Bolesť rozchodila až pokrivkávaním. Kým postupne ustúpila, sedením v práci Cindy svojím nohám nerobila dobre. Žiaden pohyb situáciu ešte zhoršoval.

Verdikt lekára bol jasný

Diagnóza znela: zápal plantárnej fascie – zápal blany, ktorá pokrýva svaly od prstov až po pätu. Spolu s lekárkou si najprv mysleli, že je to spôsobené behom, ktorému sa tak horlivo venuje. Bola jej odporučaná športová masáž, prikladanie ľadu zo spodnej časti nohy a rôzne cviky. 

Ak by k úľave neprišlo, zápal sa dal liečiť medikamentózne, steroidovými injekciami, v poslednej možnej situácii sa dá napraviť aj chirurgicky.

Bolesť u Cindy však neustupovala ani po šiestich mesiacoch, preto sa svojej fyzioterapeutke priznala, že často nosí „flip flopy“. Reakcia bola jednoznačná – táto obuv je zodpovedná za stav nôh pani Chroucherovej.  Cindy sa rozhodla, že obľúbené žabky nahradí sandálkami s klinovým opätkom a sem tam sa k obľúbeným žabkám vráti. Stará „závislosť“ sa jej na druhý deň vypomstí.

Prečo sú nebezpečné?

Nosenie žabiek ohrozuje ľudí, ktorí trpia na ploché nohy. Žabky neposkytujú nohe žiadnu oporu, chodidlo dopadá na zem z výšky a tenká podrážka nárazy netlmí. Vyvíja sa tlak na prsty a na klenbu. Oporu nemá ani členok, ktorý je náchylnejší na zranenia. Ako by mali vyzerať ideálne topánky? Podľa anglických vedcov by mala mať topánka ideálne približne 4-centrimetrový opätok. Tak nohe poskytnete ideálnu oporu a žiadna bolesť by vás nemala trápiť.

Nepríjemné na pohľad

Jaime Fagenová strávila celé Vianoce s rodinou na Novom Zélande. Teplota sa ani zďaleka nepribližovala pre nás obvyklým vianočným teplotám a tak Jaime strávila celú dovolenku v žabkách. 

"Bolo veľmi teplo, takže som strávila celý týždeň len v žabkách. Cítila som, že moje nohy sú stále tvrdšie a suchšie, no nič som si z toho nerobila. myslela som si, že si ich len potrebujem nakrémovať dobrý hydratačným krémom," povedala Jaime.

Nohy ju však začali nepríjemne svrbieť. Skomplikovalo to najmä cestu domov, nepríjemný pocit neprestával.

Lekár jej doma určil diagnózu – plesňová infekcia. Na nohe mala hlbokú trhlinu a pretože v tom čase Jaime kojila, nemohla brať antibiotiká ani iné lieky. Vyskúšala preto rôzne alternatívne prostriedky ako čajovníkový olej, ktorý bolesť a svrbenie na čas utlmili, avšak nevyliečili. Po skončení kojenia Jaime svoje nohy krémovala ďalej, nikdy sa však všetkých príznakov úplne nezbavila.

Podľa lekárov mala Jaime šťastie. Niekedy infekcia môže preniknúť až do väzivovej časti kože, kde sa nachádzajú krvné cievy a nervové zakončenia. To môže skončiť skutočne závažným systémovým ochorením.

Aké sú odporúčania? 

Žabky sú síce obľúbenou obuvou na leto, pretože v nich nohy dýchajú a nepotia sa tak, ako napríklad v teniskách. Pre nohy však nie je vhodné prejsť z uzatvorenej obuvi, ktorú nosíme v zime či na jar ihneď do žabiek, pretože si jednak privodíme už spomínané zápalové ochorenie, zabrať dávame svalom, holeni a členkom. Zmeniť sa môže chôdza, pridružujú sa k tomu aj bolesti kolien.

Rik Mellor, docent zo St Mary´s University z anglického mesta Twickenham  tvrdí, že žabky nie sú obuvou na bežné nosenie. Nechať by sme si ich mali hlavne na teplé letné dni na pláž, nikdy v nich nebehajte ani len na „krátku vzdialenosť“. Riskujete tým nebezpečný úraz!

Čítajte tiež: Najhorší kŕč v nohe, aký ste kedy videli: Z tohto vám pobeží mráz po chrbte!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9