Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Návšteva fitka v lete? Podľa fitness trénera by sme vraj mali na ňu zabudnúť!

Aby ste tískali štíhle telo, nepotrebujete sa potiť v posilňovni!
Aby ste tískali štíhle telo, nepotrebujete sa potiť v posilňovni! (Zdroj: Thinkstock.com)

Či už je vašim cieľom dostať sa do formy, nabrať svalovú hmotu alebo schudnúť a zbaviť sa pneumatiky okolo brucha, cvičenie a zdravá strava sú najlepšou kombináciou, ako to dosiahnuť. Slovenský fitness tréner a nutričný špecialista však tvrdí, že fitness centrám by sme sa mali oblúkom vyhýbať!


NIE fitness centrám!

Podľa nemenovaného osobného trénera a výživového poradcu, známeho svojimi názormi na cvičenie a chudnutie, ktorými sa odlišuje od ostatných odborníkov, by sme nemali chodiť do posilňovne! Odborník, ktorý sa často vyjadruje k zdravému životnému štýlu na sociálnej sieti, považuje správne stravovanie za kľúčové, ak chcete dosiahnuť postavu snov. Samozrejme, cvičenie by sa nemalo tiež podceňovať, no neprikladá mu taký veľký význam. Pod jeho dozorom prešlo mnoho klientov, ktorí sa zbavili prebytočných kilogramov vďaka zdravému stravovaniu, pričom niektorí z nich napriek tomu zanedbávali cvičenie. Tréner na verejnej sociálnej sieti vyhlásil jednoznačné nie fitness centrám!

"Ja návštevy fitness centier v letných mesiacoch neodporúčam," vyjadril sa osobný tréner na sociálnej sieti.

Prečo?

V letných mesiacoch by sme podľa neho nemali trénovať, ale sa len stravovať. Vysvetľuje to tým, že keď je vonku horúco, ľudské telo nie je v tomto ročnom období schopné podať 100-percentný výkon. Vďaka slnečným lúčom máme síce pozitívnu náladu, sme plní energie, no je nám teplo. Naše telo a celý organizmus je prehriaty, preto by sme mali nechať zájsť chuť návšteve posilňovne.


All inclusive dovolenka vám môže zlikvidovať telo: Jej temná stránka vás šokuje!


"Cvičením v týchto horúčavách telo produkuje ešte vyššie teplo, a preto sa cvičenie stáva oveľa náročnejším. Z ľudského tela sa vyplavuje oveľa viac tekutín, minerálov a iných dôležitých látok. A čo je najpodstatnejšie - nenapomáhate chudnutiu, ale odbúravaniu a devastovaniu nadobudnutej svalovej štruktúry, prihrávate ukladaniu podkožného tuku a celulitíde. V tomto období sme náchylnejší na rôzne závraty, migrény, mdloby a dokonca nám môže byť z ťažkého tréningu na zvracanie," píše na sociálnej sieti.

Výsledky bez cvičenia?!

Pre mnohých je predstava, že by v horúčavách trávili hodiny na bežiacom páse nie práve najpríjemnejšia. No ako osobný tréner vraví, do posilňovne sa nemusíte nútiť!

"Najkrajší pocit - je pocit pevného zdravia a energie, však? Posilňovne (a hlavne tie bez klimatizácie) nechajte v lete šialencom a vy sa s nami iba učte ako sa stravovať," dodal odborník.

Výsledky sa údajne dajú dosiahnuť aj bez cvičenia. Najdôležitejšie je správne stravovanie bez obmedzení, vďaka čomu dosiahneme krásne telo do plaviek. Netreba pritom tráviť hodiny v  posilňovni plnej ľudí, ktorí vyzerajú, ako by boli obliati vedrom vody. Za správne stravovanie sa pritom nepovažujú diéty, kedy takmer nič nejete. Veľa jedla, rozdeleného na menšie porcie, by malo tvoriť váš jedálniček na každý deň. Ovsenými vločkami, vajíčkami, cottage syrom, orechmi, chudým mäsom, ovocím, zeleninou a celozrnným pečivom nič nepokazíte.


Ako je to v skutočnosti s cvičením? Pravdy a klamstvá, ktoré s vami zamávajú!


Čo na to osobný tréner?

Oslovili sme osobného trénera a výživového poradcu Mgr. Martina Roháčka, čo si myslí o uvedenom tvrdení, že by sme návštevu fitness centra mali v lete vynechať. Jeho reakcia bola jednoznačná. Upozorňuje, že ide o nezmysel!

"V letných mesiacoch je návšteva fitnesscentier len prospešná, kedy sa človek príde "schladit" do priestorov, kde sa používa klimatizácia nastavená na prijateľnú teplotu potrebnú a predpísanú na športovanie. Dovolím si tvrdiť, že 90% fitiek používa klimatizáciu, čím poskytujú ideálne podmienky na tréning. Žijeme predsa v modernej dobe a klimatizované priestory začínajú patriť k štandardným vybaveniam fitness centier. S prehrievaním to určite nemá nič spoločné. Veď už v časoch Schwarzeneggera fungovali v Amerike posilňovne vonku na pláži, kde celý deň pečie slnko a trénovali tam tie najväčšie hviezdy kulturistiky a fitnessu," povedal Mgr. Martin Roháček.

Aj keď má telo v teplejšom prostredí sťažené podmienky, podľa odborníka je to z hľadiska výkonu len dobre, pretože ho to núti k adaptácii na nové podmienky. Keď sa človek vráti do normálnych podmienok, adaptáciu na sťažené podmienky využije na rast svojej výkonnosti za normálnych podmienok.

"Áno, je pravda, že telo sa viac potí a stráca viac minerálov z tela, ale všetci predsa vieme, že v letných mesiacoch je zvýšený pitný režim viac než potrebný aj bez športovania," dodal odborník.

Nie je na škodu, aby nielen tí, ktorí presedia celé dni v kancelárii, vyšli von a využili tak športovanie vonku. Tak telu dodajú dostatok kyslíku a vitamínu D, ktorý človek prijme zo slnka

Čítajte tiež: Najväčší problém obyčajnej vody: Rýchlo uhasí smäd, no za akú cenu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9