Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koniec antibakteriálnym mydlám, ktoré používajú milióny ľudí? Ochrana pred baktériami alebo nezmysel!

Umývajte si dôkladne ruky, tak sa zbavíte baktérií.
Umývajte si dôkladne ruky, tak sa zbavíte baktérií. (Zdroj: thinkstock.com)

Antibakteriálne mydlá obsahujú zložku triklosan, ktorú nájdeme v zubnej paste, deodorantoch či ústnej vode. Pôsobí ako protibakteriálne a protihubové činidlo. Sú antibakteriálne mydlá účinné tak, ako to deklarujú reklamy?

Triklosan sa používal najskôr ako látka na dezinfekciu výlučne v nemocniciach. O jej účinkoch sa neskôr dozvedeli výrobcovia kozmetických výrobkov a začali ich vo veľkej miere používať vo výrobe svojich produktov.

Pomocník?

Štúdie sa v používaní antibakteriálnych mydiel rozchádzajú. Kým jedna strana tvrdí, že triklosan obsiahnutý v mydle pomáha ničiť baktérie aj na umytých rukách, druhá strana zásadne odmieta ich väčšiu efektivitu.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv dokázal, že neexistuje dôkaz, že by antibakteriálne mydlo malo lepšie, či vyššie účinky ako kombinácia bežného mydla a vody.

Je pravda, že mydlá s triklosanom zabíjajú baktérie pomalšie, avšak neničia vírusy typických sezónnych chorôb. Ďalším negatívnom antibakteriálnych mydiel je fakt, že môžu napomôcť rozvoju alergií u detí. Triklosan totiž môže pôsobiť na imunitu človeka a znižovať jej schopnosť ochrániť človeka pred vonkajšími vplyvmi.

Používaním antibakteriálnych mydiel neprospievame ani životnému prostrediu. Triklosan totiž môže v určitých množstvách vplývať na fotosyntézu rias, v malom množstve sa môže dostať aj do odpadových vôd, ktoré znečisťuje. Toto činidlo sa ukladá v tukových tkanivách, takže sa môže vyskytnúť v tkanivách zvierat, ktoré sú vyššie v potravinovom reťazci. Známky triklosanu sa objavili v krvi zvierat na pobreží južnej Karolíny a Floridy v roku 2009.

Koniec mydlám?

Úplný koniec antibakteriálnym mydlám však nie je. Výrobcovia dostali podmienku, ktorú musia splniť, inak budú svoje výrobky musieť stiahnuť z trhu. Podmienkou pre ponechanie je najmä dôkaz, že prípravky sú účinnejšie ako bežné mydlo a voda. Hodnotu triklosanu v produktoch dostupných u nás sleduje Európska únia. Účinnosť tejto látky sa preukázala v zubnej paste istej značky, ktorá znižovala zápal ďasien.

Čítajte tiež: 

Odzvoní šampónom? Čoraz viac žien ich odhadzuje, dostanú vás výsledky, aké dosiahli!

Unikátne mydlo bez chémie: Vyskúšajte jeho neuveriteľné účinky!

Zázrak menom Marseillské mydlo: Dopomôže ku krásnej pokožke aj čistučkej domácnosti

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9