Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčšie mýty zo sveta fitness, ktorým ste doteraz verili: Pravda vás zaskočí!

Nevynechávajte strečing, ktorý vás pripraví na náročný tréning!
Nevynechávajte strečing, ktorý vás pripraví na náročný tréning! (Zdroj: thinkstock.com)

O účinnom tréningu sa mudruje takmer rovnako ako o dietach. Cesta za krásnou vypracovanou postavou je však ťažšia, ako si myslíte, no ten výsledok stojí za to! Spoznajte najväčšie mýty v oblasti fitness a priblížte sa k vytúženej postave!

Silový tréning spôsobuje veľké svaly

Väčšina žien sa bojí cvičiť s činkami. Myslia si, že po nich budú mať veľké svaly a postavu kulturistky. Preto sa v zóne vo fitnesscentre, kde cvičia chlapi s činkami, vyhýbajú oblúkom a radšej strávia hodinu na kardio nástroji. Pritom je to škoda! Pripravujú sa tým o pevnejšiu a krajšiu postavu. Pre rast svalov je potrebný testosterón, ktorý produkuje nežnejšie pohlavie vo veľmi malých množstvách.

"Určite sa ženy, ktoré chcú len schudnúť alebo formovať postavu, nemusia báť optimálneho silového tréningu," tvrdí výživový poradca Ing. Libor Javro.

Strečing nie je potrebný

Ak ste prišli do fitnesscentra a s veľkým odhodlaním a energiou ste vstúpili na bežiaci pás, robíte veľkú chybu! Na niečo ste zabudli... Strečing nie je stratou času! Dôkladné naťahovanie svalov vás lepšie naštartuje na tréning.

"Strečing je jednou z najdôležitejších súčastí prípravy na  fyzickú aktivitu, ktorou vo veľkej miere predchádzame zdravotným komplikáciám," povedal odborník.

CoOmega Generica obsahuje koenzým Q10 a vysokokoncentrovaný rybí tuk (EPA/DHA). Táto kombinácia prispieva k udržaniu celkovej dobrej kondície, k zvýšeniu vitality a kladne pôsobí na životnú energiu.

Spaľovanie tukov začína až po polhodine cvičenia

Telo spaľuje tuk od prvej minúty tréningu, no predpokladom je kardio pohyb pri správnej tepovej frekvencii.

"Pokiaľ sa jedná iba o biochemický proces, tak sa tomuto  tvrdeniu dá veriť. Výnimku tvorí správne nastavený kardio pohyb pri správnej tepovej frekvencii, počas ktorej spaľuje organizmus tuky celú dobu pohybu," upozornil špecialista na výživu.

Neoplatí sa trénovať raz za týždeň

Veľký mýtus! Každý jeden pohyb sa ráta, čo sa týka hlavne začiatočníkov.

"Toto tvrdenie sa nedá všeobecne uplatňovať. Napríklad u toho, kto sa práve rozhodne vykonávať niektorý zo športov a nikdy predtým sa nehýbal a nevykonával fyzickú aktivitu, určite aj pohyb raz do  týždňa bude prospešný," povedal odborník.

Samozrejme, úlohu zohráva aj to, čo sa presne udeje počas hodiny a či si dotyčný zvolil správny tréning a jeho prevedenie.

Po cvičení by sme nemali nič jesť, aby sme schudli

Nechať svoje telo bez jedla po náročnom tréningu je to najhoršie, čo môžete spraviť! Preč s tvrdením, že spaľovanie tukov prebieha ešte dve hodiny po cvičení, vaše telo je doslova hladné po výživných látkach, ktoré stratilo počas tréningu. Doprajte mu ich!

"Najväčšia chyba, akú môže niekto urobiť je, že po cvičení  nedodá organizmu stratené látky. Strava po cvičení ale samozrejme musí  byť optimálna k cvičeniu, ktoré sme vykonávali a cieľu, ktorý chceme dosiahnuť," povedal výživový poradca. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9