Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je záchodová doska najšpinavšia? Toaletným papierom si ju obkladáte zbytočne!

Už si neobkladajte záchodovú dosku papierom
Už si neobkladajte záchodovú dosku papierom (Zdroj: thinkstock.com)

Patríte medzi ľudí, ktorí si vždy na verejných záchodoch obkladajú záchodovú dosku papierom? Asi ste to robili preto, aby ste sa vyhli baktériám a tým aj nejakej chorobe. Ide však o nezmysel!

Ukázalo sa, že obkladanie záchodovej dosky toaletným papierom je zbytočným krokom v prevencii vzniku ochorení. Rizikové ochorenia, ktoré by pripadali do úvahy pri prenose z WC dosky na človeka môžu vzniknúť vtedy, ak sa špinavých plôch dotkne človek intímnymi partiami a kontakt bude trvať dostatočne dlho.

Rozšíreným mýtom je, že záchodová doska je najšpinavšou časťou záchodu. Kedysi bola považovaná za hlavný dôvod prenosu črevných alebo sexuálne prenosných infekcií. Teraz však vedci prišli na to, že to tak nie je. Ide o nezmysel!

Koža nás ochráni

E. coli alebo Streptococcous sú síce na záchodovej doske, ale pred nimi nás chráni pokožka, ktorou si na dosku sadáme. Slúži ako efektívna, ochranná bariéra pred týmito baktériami.

Ako predísť prenosu baktérií?

Najlepším spôsobom ako predísť prenosu baktérii zo záchodovej dosky je prevencia v podobe poriadneho umývania rúk po každom použití toalety, čo určite pomôže zabrániť prenosu baktérií. Umývanie rúk mydlom a vodou by mohlo znížiť výskyt hnačkových ochorení až o 50 percent. 

Správne umývanie rúk

Správne umývanie rúk je dôležitou otázkou najmä po použití WC. Ruky si najprv navlhčite vodou, naneste mydlo a potom vzniknutú mydlovú penu rozotierajte po všetkých častiach rúk a dlane aspoň 20 sekúnd a nakoniec opláchnite vodou.

Prečítajte si na Vyšetrení podrobnejší postup, ako si dôkladne umyť ruky!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9