Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chcete zdravú pleť alebo falošnú hebkosť? Odhaľte podvod

Kozmetické výrobky obsahujú zložky, ktoré môže byť nebezpečné.
Kozmetické výrobky obsahujú zložky, ktoré môže byť nebezpečné. (Zdroj: photl.com)

Pozeráte si vždy pred kúpou kozmetického výrobku zloženie, pričom aj tak nerozumiete krkolomným názvom? Uľahčíme vám to. Pozrite sa na niekoľko nebezpečných ingrediencií, ktoré pravdepodobne obsahuje váš šampón, sprchový gél alebo krém.To, že je na kozmetickom výrobku napísané, že je šetrný k vašej pokožke neznamená, že neobsahuje škodlivé látky! Odhaľte podvod a zadovážte si výrobky bez týchto zložiek.

Podľa odhadu americkej FDA z roku 2010, existuje zhruba 12 500 ingrediencií používaných v kozmetike, pričom každý rok pribúdajú nové zložky. Navyše, americká nezávislá organizácia EWG (Enviromental Working Group) hlási, že 1 z 8 ingrediencií v produktoch osobnej hygieny patrí k industriálnym chemikáliám, vrátane pesticídov, toxínov a karcinogénov.

Niekoľko ingrediencií, ktoré sú škodlivé:

Minerálny olej (Paraffinum liquidum, Petroleum)

Minerálny olej sa nachádza vo veľkých množstvách v kozmetických výrobkoch, vrátane telových mliek, odličovačov make-upu, ale i detských olejov. Ide o derivát surovej ropy, ktorý je bez vône a bez farby. Keď si nanesiete na pokožku prípravok s obsahom tohto oleja, ihneď vytvorí mastný film, takže môžete mať príjemný pocit hebkosti. Nenechajte sa zmiasť! Neskôr sa vám jeho pravidelným používaním môže zhoršiť kvalita pleti, dokonca sa začnú tvoriť kožné problémy, ako akné alebo ekzémy. Pokožka totiž neprepúšťa kyslík a to spôsobuje zadržiavanie toxínov.

Propylén glykol

Inak nazvané chemické zvlhčovadlo sa nachádza v mydlách, šampónoch, maskarách, deodorantoch či pracích práškoch. Dokonca je schválené ako prísada na jedlo. Jeho funkciou je v kozmetických prípravkoch napomáhať iným ingredienciám penetrovať pokožku. Vysušuje ju, a aby toho nebolo málo, môže spôsobiť kontaktnú dermatitídu.

Benzén

Toto rozpúšťadlo sa používa hlavne v lakoch na nechty. Stačí malé množstvo a hneď sa z neho stáva toxická látka s karcinogénnymi účinkami.

Sodium Lauryl Sulphate (SLC)

Je veľmi pravdepodobné, že tento saponát nájdete v zložkách svojho šampónu a sprchovacom gély. Do výrobkov sa pridáva kvôli tvorbe peny. Môže podráždiť pokožku, oči a povrch hlavy. Týka sa to hlavne ľudí do senzitívnou pokožkou, u ktorých môže vyvolať svrbenie, vysušovanie a zápal. Táto zložka je veľmi častá v kozmetických výrobkoch, o čom svedčí fakt, že v poslednom čase sa zvyšuje počet ľudí trpiacimi alergiami na SLC. Jeho účinok sa môže zintenzívniť pri používaní teplej vody, čo je častý prípad, keď si napr. umývate vlasy šampónom. Podľa britskej Women´s Enviromental Network existujú dôkazy, že SLC má negatívne účinky na reproduktívny a imunitný systém, ba dokonca môže poškodzovať pečeň.

DEA (Diethanolamine), TEA (Triethanolamine) a ich deriváty

Používajú sa spolu so SLC. Tieto bezfarebné tekutiny reagujú v kozmetických výrobkoch ako zmäkčovadlo a nachádzajú sa v širokom spektre produktov vyrobených v USA. V EÚ je použite DEA a TEA v kozmetike striktne kontrolované, z dôvodu dokázateľných alergických reakcií na pokožku.

Parabény

Parabény sa v hojnom množstve používajú ako konzervačné látky v telovej a pleťovej kozmetike. Nájdete ich hlavne v krémoch proti vráskam. Pracujú na báze blokovania, resp. potláčania aktivity enzýmov. Parabény – chemická skupina alkyl hydroxy parabénov – alpha hydroxy benzoate dokážu imitovať hormóny. Hlavne propyl parabén má negatívny vplyv na mužské reproduktívne orgány. Znižuje produkciu spermií a u žien môže vyvolať neplodnosť.

Dajte si pozor aj na tieto zložky: BHA (butylhydroxyanizol), parfum/Fragrance (môže zahŕňať nebezpečné ftaláty), alumíniový (hliníkový) prášok/Aluminium powder, Aluminium zirconium a aluminium chlorohydrate.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9