Trend nízkotučných potravín panuje už niekoľko rokov aj na Slovensku. Snažíme sa vyhýbať tukom, ktoré nám pridávajú kilá navyše, zvyšujú cholesterol a prinášajú so sebou aj rad ďalších nepríjemností. Málokto však vie, že skôr ako množstvo tuku, ktoré konzumujeme, by sme mali sledovať jeho druh. Poznáme totiž „dobré“ a „zlé“ tuky. Zlé tuky sú témou na najbližšie dva týždne, ku ktorej môžete posielať svoje otázky. Odpovedať bude odborník na liečbu obezity MUDr. Ivan Majerčák.
Medzi „zlé“ tuky sa radia nasýtené mastné a transmastné kyseliny. Ľudovo povedané, ide o väčšinu tukov pevného charakteru, avšak toto tvrdenie neplatí stopercentne.
Týmto potravinám sa vyhnite
„Zlé“ tuky nájdeme najmä v komerčne pripravených druhoch pečiva a sladkostiach. Pozor by sme si však mali dávať na:
- Mäso s vysokým obsahom tuku (hovädzie, jahňacie, bravčové).
- Kura s kožou.
- Plnotučné mlieko a tučné mliečne výrobky.
- Maslo.
- Tučné syry.
- Instantné náhrady mlieka do kávy a čaju.
- Palmový a kokosový olej.
- Masť.
- Pečivo, sušienky, šišky, dolky, koláče, pizzu.
- Balené potraviny, občerstvenie (sušienky, popcorn, hranolčeky).
- Vyprážané jedlá (hranolčeky, vyprážané kuracie mäso, kuracie nugety, obaľované ryby).
Rady na zníženie príjmu „zlých“ tukov
- Jedzte menej červeného mäsa.
- Zvýšte konzumáciu bieleho mäsa, ktoré obsahuje menej nasýtených tukov.
- Ako kuchynskú úpravu používajte grilovanie, namiesto vyprážania.
- Vyberajte si nízkotučné mliečne produkty.
- Používajte, namiesto bravčovej masti alebo masla, viac rastlinné oleje (olivový, repkový).
- Maslo nahraďte kvalitným margarínom (napr. rastlinnou tukovou nátierkou Flora, ktorá obsahuje o 70% menej nasýtených mastných kyselín ako maslo).
- Vymeňte maškrty, ako sú zemiakové lupienky a sušienky, za surovú zeleninu, nízkotučný jogurt alebo ovocie.
Zaujíma vás, či obsahuje vaše strava „zlé“ tuky alebo chcete poznať odpoveď na inú otázku ohľadom tejto témy? Napíšte nám mail na redakcia@vysetrenie.sk do 19. septembra 2013 a uveďte do predmetu správy "Zlé tuky". O dva týždne uverejníme odpovede k vašim otázkam od MUDr. Ivana Majerčáka.