Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bojíte sa mŕtvice z antikoncepcie? Zachráni vás rýchly test DNA

MUDr. Lucia Copáková je odbornou garantkou diagnostického centra GenesPro.
MUDr. Lucia Copáková je odbornou garantkou diagnostického centra GenesPro. (Zdroj: GenesPro)

Prednedávnom sa objavil dôkaz o nebezpečenstve antikoncepcie! Českú pacientku skolila mŕtvica, ktorú zapríčinila hormonálna antikoncepcia, pritom stačilo, aby jej gynekológ spravil test na dedičnú trombofíliu. Ak máte strach zo vzniku trombózy, infarktu, mŕtvice alebo inej cievnej komplikácie, pričom užívate pravidelne antikoncepciu alebo sa vyskytla trombifília vo vašej rodine, spravte si rýchly genetický test, ktorý vás môže zachrániť!

Rýchly genetický test vám potvrdí, resp. vyvráti prítomnosť vrodenej trombofilnej mutácie. Bude k dispozícii koncom septembra v neštátnom centre GenesPro, pričom bude testovať až 9 mutácií, vrátane Leiden, čo v súčasnosti neponúka žiadne zariadenie na Slovensku. Aj keď budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka, keďže stojí 169 eur, stačí ho absolvovať len raz za život a navyše, môže vám zachrániť život!

O poruchách zrážania krvi sme sa porozprávali s odbornou garantkou diagnostického centra GenesPro, klinickou genetičkou MUDr. Luciou Copákovou.

Čo je to trombofília?

MUDr. Copáková: Trombofília je sklon ku zvýšenej zrážanlivosti krvi. Krvná zrazenina môže viesť ku čiastočnému alebo úplnému uzavretiu cievy, čo môže spôsobiť aj pľúcnu embóliu s následkom smrti. V minulosti bola táto diagnóza vnímana skôr ako  benefit, mužom sa rýchlejšie zacelili rany po boji a u žien to urýchlilo zastavenie krvácania pri pôrode. Ale dnes, keď sa k tomu pridá nezdravý životný štýl a prostredie, v ktorom žijeme, tento tzv. “benefit” sa vytráca, práve naopak, je veľkým strašiakom pre mnohých z nás.

Kto patrí do rizikovej skupiny, resp. pre koho je test vhodný?

MUDr. Copáková: V rámci prevencie pre každého, kto sa aktívne stará o svoje zdravie. Ak sa v rodine vyskytlo toto ochorenie, resp. ochorenia ako žilová trombóza, zápal žíl, kŕčové žily, pľúcna embólia, cievna mozgová príhoda. Tento test je vhodný aj pre ženy, ktoré plánujú tehotenstvo, sú tehotné alebo užívajú hormonálnu antikoncepciu. Test sa doporučuje aj ľuďom, ktorí často cestujú (najmä letecky), ktorí fajčia, sú obézni alebo plánujú v najbližšej dobe operáciu.

Aká by mala byť prevencia?

MUDr. Copáková: Dedičné vlohy pre hlbokožilovú trombózu žiadny človek nemôže ovplyvniť. Ak sa u klienta potvrdí vrodená, dedičná trombofília, neznamená to, že u neho určite dôjde k výskytu krvnej zrazeniny. Existuje tu však vyššie riziko jej vzniku. Ak sa k tomu pridá ešte nezdravý životný štýl, fajčenie, stres, dlhodobé znehybnenie - cesta autom, lietadlom, pravdepodobnosť vzniku je dosť vysoká.

Ako samotný test prebieha a čo je jeho výsledkom?

MUDr. Copáková: V našom centre klient najprv absolvuje konzultáciu, následne sa mu spraví odber krvi a výsledok je známy do 14 dní od odberu.Výhodou testu je, že si ho stačí dať spraviť raz za život. V prípade pozitívneho výsledku klientovi doporučíme  vhodné formy prevencie, resp. mu vypracujeme dispenzarizáciu.

Nemohla rozprávať, ani chodiť! Prečítajte si článok o Hanke, ktorá dostala mŕtvicu. Mohla za to hormonálna antokoncepcia a ignorácia lekára, ktorý jej mal urobiť test na riziko trombóz.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9