Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Približuje sa k nám západonílska horúčka: Máme sa čoho báť?

Komáre druhu Culex prenášajú nebezpečnú západonílsku horúčku. Zobraziť galériu (3)
Komáre druhu Culex prenášajú nebezpečnú západonílsku horúčku. (Zdroj: sxc.hu )

Aj keď znie cudzokrajne, môže sa aj nás týkať! Západonílska horúčka je závažné ochorenie, ktoré zabíja ľudí nielen v exotických krajinách. Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb je nákaza nebezpečne blízko Slovenska, zaznamenané prípady boli v Maďarsku, či dokonca v rakúskej oblasti hneď pri hraniciach, ktorá je len "na skok" od Bratislavy. Bude infekcia ohrozovať aj Slovákov?

Môže za to teplo

Neustále pribúdajú nové oblasti, kde útočí nebezpečná infekcia. Čím to však je? Na šírenie tohto ochorenia vplýva mnoho faktorov, jedným z nich je aj globálne oteplovanie, čo nám potvrdila Mgr. Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Vysoké teploty vedú k väčšej vlhkosti vzduchu a k zväčšeniu populácie komárov, ktorí západonílsku horúčku prenášajú. Slovensko v poslednom čase zažíva mimoriadne horúce letá, kedy sa dosahovali i nové teplotné rekordy. Niet sa preto čomu čudovať, ak k nám smerujú nebezpečné infekcie, ktoré doteraz zúrili v exotických krajinách. Máme sa teda čoho báť?

"V Slovenskej republike nebol zaznamenaný žiadny prípad tohto ochorenia. Obavy z ohrozenia Slovenskej republiky týmto ochorením považujeme za neopodstatnené," povedala Mgr. Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Ako to vyzerá vo svete?

Západonílska horúčka vyčíňa v európskych krajinách a najhoršie na tom je, že prípadov, kedy sa nakazili ľudia týmto nebezpečným ochorením, je stále viac a viac. V EÚ bolo od začiatku roka do 22. augusta 2013 nahlásených 42 prípadov a až 176 prípadov v susedných krajinách. K 29. augustu to bolo už 68 prípadov v EÚ a 256 v susedných krajinách.

Počas týždňa (12.8-16.8) bolo pritom zistených 26 nových prípadov v EÚ. Nebezpečná infekcia útočí momentálne v Grécku, kde bolo 14 nových prípadov a dokonca aj v Chorvátsku, konkrétne v Zahrebe, kde bol zaznamenaný prvý prípad. S týmto ochorením bojuje aj Maďarsko, Taliansko a Rakúsko. Čelí mu i Rumunsko, kde boli nahlásené štyri prípady.

Čo sa týka ostaných krajín, ktoré sú mimo EÚ, so západonílskou horúčkou sa musí popasovať Izrael, Srbsko, Rusko, či dokonca aj Ukrajina

Červená farba znázorňuje oblasti s prípadmi západonílskej horúčky k 22. augustu 2013. (Foto: Ecdc.europa.eu)
Zobraziť galériu (3)
Červená farba znázorňuje oblasti s prípadmi západonílskej horúčky k 22. augustu 2013. (Foto: Ecdc.europa.eu)  (Zdroj: ecdc.europa.eu)

Počet nakazených západonílskou horúčkou sa k 29. augustu 2013 nebezpečne zvýšil. (Foto: Ecdc.europe.eu)
Zobraziť galériu (3)
Počet nakazených západonílskou horúčkou sa k 29. augustu 2013 nebezpečne zvýšil. (Foto: Ecdc.europe.eu)  (Zdroj: ecdc.europa.eu)

Fakty o chorobe

O čo ide: Ide o akútne horúčkovité ochorenie trópov a subtrópov. Je to vírus prenášaný spravidla komármi druhu Culex. Ten prenesie vírus z divo žijúceho vtáka na človeka.

Kto je ohrozený: Deti, starší ľudia a ľudia s oslabeným imunitným systémom.

Príznaky: Náhly nástup horúčky (trvá 3-5 dní), bolesti hlavy a hrdla, pohybového aparátu, únava, nechutenstvo, bolesti brucha, vyrážky na trupe a končatinách, opuchnuté lymfatické uzliny. Môže spôsobiť bezvedomie, ochrnutie či smrť.

Inkubačná doba: 3 až 14 dní.

Prevencia: Jedinou ochranou je vyhýbať sa komárom a ich ničenie v ohrozených oblastiach.

Liečba: Špeciálna liečba tohto nebezpečného vírusu neexistuje.

Uvidí sa, čo prinesú ďalšie dni. Treba len dúfať, že sa nebezpečná infekcia nebude aj naďalej šíriť a nezasiahne i Slovensko. Keďže boli zistené prípady nakazenia i v rakúskej oblasti pri hraniciach Slovenska, obavy sú na mieste...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9