Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Plastové fľaše a nádoby nás môžu zabiť: Prečo sú také nebezpečné?

Pitie z plastových fliaš môže byť pre človeka nebezpečné.
Pitie z plastových fliaš môže byť pre človeka nebezpečné.

Plasty používame každý deň. Z plastových fliaš pijeme vodu a z dóz jeme. Málo ľudí si pri ich každodennom používaní uvedomuje, ako škodia zdraviu. Môžu byť až smrteľne nebezpečné, keďže niektoré z nich uvoľňujú nebezpečnú chemickú látku bisfenol, spôsobujúcu rakovinu.

Bisfenol sa používa na výrobu polykarbonátových plastov ako fľašiek, plastových príborov či dózičiek. Hlavne vtedy, ak je fľaša nejakým spôsobom poškodená a pijeme z nej, do tela sa môže dostať táto nebezpečná látka, pričom ohrození sú hlavne kojenci a deti. Ochorieť môžu už len pri dotyku pier na tento plast. Výskum Centra pre kontrolu a prevenciu ochorení zistil, že až 93 % testovaných ľudí mali prítomnosť bisfenolu v moči. To potvrdzuje, že nejde o výmysel, ale skutočne sa v plastoch nachádza škodlivá látka.

Aké sú následky?

Bisfenol zvyšuje výskyt rakoviny prsníka v neskoršom veku. U mladších dievčat dokonca vyvoláva predčasné dospievanie a neskôr predčasné starnutie, keďže obmedzuje tvorbu ženského hormónu estrogénu.

Neobchádza to ani mužov. U nich spôsobuje úbytok spermií a reprodukčné problémy. Aby toho nebolo málo, dospelým hrozí aj rakovina prostaty, astma či cukrovka. Lekári sa tiež domnievajú, že by táto nebezpečná chemická látka mohla rozkolísať hormonálnu rovnováhu v tele.

Aká by mala byť prevencia?

Nikdy nenechávajte plastovú fľašu dlho na slnku, čo sa môže stať hlavne v lete. Vtedy je totiž dospelý človek najviac vystavený nebezpečenstvu.  A to už ani nehovoríme o používaní plastov v mikrovlnke, čo by malo byť doslova zakázané, keďže sa pri zohrievaní uvoľňujú škodlivé látky. Takisto v nich neskladujte teplé či horúce pokrmy. Aj keď si to mnohí nevedia predstaviť, nepoužívajte plasty. Skúste dať prednosť skôr sklu alebo kvalitnej nerezovej miske.

Vyhnete sa tak nielen bisfenolu, ale aj rôznym stabilizátorom či farbivám v plastoch, ktoré môžu obsahovať ťažké kovy a ftaláty.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9