Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Výhoda daždivých dní: Alergici by sa z nich mali tešiť

Daždivé a chladné počasie spôsobili nižšiu koncentráciu peľu, alergikom sa tak ľahšie dýcha.
Daždivé a chladné počasie spôsobili nižšiu koncentráciu peľu, alergikom sa tak ľahšie dýcha.

Počas uplynulých dní na väčšine územia SR dominoval peľ tráv a slabo alergizujúci peľ ihličnanov z čeľade borovicovité. Celkovo došlo najmä v druhej polovici minulého týždňa k poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. Veľmi vysoké koncentrácie sa však vďaka kvitnutiu tráv a ihličnanov udržiavali začiatkom týždňa najmä na strednom a severnom Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Aká bola peľová situácia?

Najvyššie denné hladiny silno alergizujúceho peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Žiline, Bratislave a Nitre. V ovzduší sa ešte ojedinele vyskytoval peľ jaseňa, buka a duba. Peľ ihličnanov najviac zvýšil denné hladiny peľu v Banskej Bystrici. Pribudol aj peľ pŕhľavovitých rastlín, platanu, agátu, bazy, lipy, ružovitých, skorocelu i rastlín z čeľade mrkvovitých. Zvýšili sa denné koncentrácie spór plesní v ovzduší.

"Pre uplynulé dni je z alergologického hľadiska najvýznamnejší peľ lipnicovitých tráv, cyprusovitých - tisovitých drevín, javora, pagaštana, gaštana, orecha, borovicovitých drevín, pŕhľavovitých rastlín, platanu, pajaseňa, agáta, bazy, lipy, ružovitých druhov rastlín, skorocelu, ale aj rastlín z rodov mrkvovitých a mrlíkovitých. Čo sa týka húb (plesní), sú to zas spóry z rodov Cladospórium, Alternária, Epicoccum, Stemphylium," uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

Prognóza pre alergickov je priaznivá

Na tieto a nasledujúce dni je prognóza pre alergikov na peľ akýchkoľvek rastlín a drevín priaznivá. Podľa Lafférsovej totiž peľová sezóna veľkej väčšiny drevín už skončila a naďalej bude dochádzať k poklesu ich peľu v ovzduší. Trávy z čeľade lipnicovité sú najvýznamnejším alergénom na najbližšie mesiace, no v chladných a daždivých dňoch sa jeho šírenie obmedzilo.

Vďaka ochladeniu bude menej peľu

Aj keď pribudol peľ slabo alergizujúcich pŕhľavovitých, nemal by sťažiť situáciu polinotikov. Tento týždeň možno predpokladať ďalší pokles denných koncentrácií peľu ihličnanov – čeľaď borovicovité, ale aj nárast denných koncentrácií peľu tráv. Počas ochladenia a daždivých dní však bude dochádzať k výraznému poklesu peľu v ovzduší.

Analýza peľovej situácie je spracovaná na základe výsledkov monitorovacích staníc PIS RÚVZ Bystrica, Úradu verejného zdravotníctva a RÚVZ Košice, Nitra, Trnava a Žilina.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9