Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Diagnóza shopoholic: Dokáže vás zničiť rovnako ako drogy a alkohol

Niektorí ľudia sa nakúpia množstvo vecí a po tom sa čudujú, na čo si to všetko kúpili.
Niektorí ľudia sa nakúpia množstvo vecí a po tom sa čudujú, na čo si to všetko kúpili.

Podliehate často nutkavému nakupovaniu? Mali by ste ísť k doktorovi, máte mentálnu poruchu. Mnohí psychológovia totiž považujú závislosť na nakupovaní za duševnú poruchu, bežne sa vyskytujúcu hlavne u žien. Ak mávate často veľkú chuť vydať sa „na lov“ do obchodov, pravdepodobne máte problémy – sužujú vás pocity viny, prázdnoty či nespokojnosti.

Nadobúda rozmery epidémie

Špecialisti identifikovali príznaky nákupnej závislosti v roku 1990, kedy ju prvýkrát označili za duševnú poruchu. Touto chorobou trpí množstvo ľudí, ba dokonca v poslednej dobe nadobúda rozmery epidémie. Výskumníci zistili, že okolo 20 percent nemeckých žien priznalo, že mávajú často neprekonateľné túžby kúpiť si niečo na seba, 40 percent amerických žien sa tiež pri nakupovaní nevedia ovládať a 52 percent britských žien uviedlo, že nakupovanie je pre nich oveľa príjemnejšie ako sex.

Podobá sa drogám a gamblerstvu

Ako uviedla psychologička Nadezhda Yugrina, shopoholici, resp. závislí na nakupovaní sa necítia previnilo pri kupovaní ďalších a ďalších kúskov oblečenia. Avšak, keď prídu domov a vybalia si tašky, často sa čudujú, prečo si kúpili toľko vecí. Ak mladá žena nakupuje po tom, ako sa poháda so svojím priateľom, stáva sa z nej závislá na nakupovaní.

Nákupná závislosť sa podobá drogám, gamblerstvu alebo alkoholovej závislosti. Takíto ľudia by sa mali pozrieť na svoje detstvo. Často totiž trpia nedostatkom ľudskej starostlivosti a nehy, keď boli ešte deťmi. Človek môže vyrastať v normálnej rodine a získať dobré vzdelanie, ale potrebuje hlavne lásku. Ako ľudia postupne rastú, to čo im chýba si kompenzujú v obchodoch,“ povedala Nadezhda Yugrina.

Nakupovanie ako sedatívum

Niektorí ľudia sú pri nakupovaní doslova v tranze, nepremýšľajú o možných dôsledkoch svojho konania a vôbec, či majú dostatok peňazí. Chcú si len rýchlo niečo kúpiť, aby tak potlačili smútok, hnev, nudu alebo nedostatok medziľudských vzťahov alebo sa odmenili za niečo, čo museli pretrpieť. Problémy v práci, či nedostatok sebavedomia – i to sú dôvody, pre ktoré sa vydajú „na lov“ do obchodov. Nakupovanie je preto pre nich ako sedatívum.  Psychológovia sa domnievajú, že nakupovanie je spôsob, ako zabudnúť na všetky problémy a nechať ich v inom svete.

Závislí na nakupovaní často trpia:

  • Smútkom.
  • Nedostatkom medziľudských vzťahov a lásky.
  • Hnevom.
  • Nudou.
  • Nespokojnosťou.
  • Nízkym sebavedomím.
  • Pocitmi prázdnoty.

Kto je najviac ohrozený?

Priemerným nákupným narkomanom je žena okolo dvadsiatky a tridsiatky, ktorá netrpí nedostatkom peňazí, za to má problémy vo svojom súkromnom i profesionálnom živote. Ak má žena stresujúce povolanie, môže sa tiež stať obeťou nakupovania. Nákupná závislosť je bežná nielen u bohatých ľudí, tí s obmedzenými prostriedkami môžu tiež míňať peniaze na veci, ktoré nepotrebujú.

Keď telo štrajkuje

Nákupná závislosť dokáže zničiť  i zdravie. Týka sa to hlavne tých, ktorí si uvedomujú, čo robia a nemajú peniaze, no napriek tomu, neodolajú nakupovaniu. Utajujú to pred ostatnými a požičiavajú si peniaze. To ich ľahko dostane do stresu a depresií, môžu sa objaviť poruchy spánku, potenie či dokonca aj závraty, kvôli ktorým môžu odpadnúť. Psychika takýto nápor nazvládne a telo začne doslova štrajkovať, čoho výsledkom môžu byť napr. ženské problémy. Človek je na tom zle psychicky, ale aj fyzicky, ako je to v prípade drog a alkoholu.

Ako to vyriešiť?

„Je to začarovaný kruh. Ľudia chodia do obchodov, minú veľa peňazí, no potom trpia pocitom viny. A takto sa to stále opakuje. Ak s tým chce človek skoncovať, mal by požiadať o pomoc psychiatra,“ radí  Nadezhda Yugrina.

Ak sa chcete tejto závislosti zbaviť, určite by ste mali vyhľadať odborníka, ktorý vám s tým pomôže. Prvým krokom, ktorý môžete sami pre seba spraviť, je nájsť ten „spúšťač“ celého procesu. Nie je to síce najjednoduchšie, no, ak si sami uvedomíte, prečo to robíte a aké myšlienky a emócie spúšťajú návaly nakupovania, máte z polovici vyhrané.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9