Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dážď, vietor a búrky: Toto vám hrozí, keď je zlé počasie

Zlé počasie môže mať nepriaznivý vplyv na naše zdravie.
Zlé počasie môže mať nepriaznivý vplyv na naše zdravie.

Počasie si z nás robí dobrý deň. Len pred niekoľkými dňami sme vybehli do slnečného počasia len v krátkom tričku a teraz sa nezaobídeme bez bundy a dáždnika. V tomto počasí by sme však potrebovali aj zdravie. Dážď, vietor či búrky vedia totiž hlavne s citlivými ľuďmi riadne zamávať. Pozrite sa, čo môžu spôsobiť.

Keď prší

Zvýšenie telesnej hmotnosti:  Vedecký tím z Aberdeen University zistil, že upršané počasie sťažuje dodržiavanie diéty. Navyše tí s nadváhou, majú nižšie hladiny vitamínu D, ktorý sa vytvára, keď je telo vystavené slnečnému žiareniu. Množstvo vitamínu D v krvi ovplyvňuje fungovanie hormónu leptín, ktorý dáva mozgu signál, keď je žalúdok plný. Obézni produkovali desatiny menej vitamínu D ako tí, ktorí mali priemernú hmotnosť.

Baktéria E.coli: Počas silného dažďa je veľmi pravdepodobné, že sa ľudia nakazia baktériou E.coli. Panuje obava, že hnoj u poľnohospodárov obsahuje baktériu E. coli O157. Silný dážď údajne môže spôsobiť to, že sa hnojovice dostanú do potokov. Baktérie sa potom môžu nachádzať v bahne prilepenom na topánkach alebo ich môžu šíriť domáce zvieratá.

Bolestivé jazvy: Mnoho ľudí so starými zraneniami tvrdia, že ich bolia jazvy, keď je zlé počasie. Tak dokážu mnohí predvídať, že bude upršané počasie.  

"Jedným z možných dôvodov môže byť rýchlo klesajúci atmosferický tlak, ktorý signalizuje nástup búrlivého počasia. Keď vonku tlak klesne, môže to spôsobiť rozpínanie a zmršťovanie tkaniva. Vzhľadom k tomu, že zjazvené tkanivo nie je elastické, ale husté a pevné, je schopné prispôsobiť sa zmene tlaku, čo má za následok pocit ťahania, ktoré môže viesť až k bolesti," vysvetľuje doktor Adam Carey, poradca britskej olympijskej asociácie.

Bolesti kĺbov: Väčšina starších žien tvrdí, že v upršanom počasí sú bolesti kĺbov a osteoartróza horšie. Aj keď nie je nijaký presvedčivý dôkaz, ktorý by to potvrdil, môže to byť spôsobené receptormi tlaku (baroreceptory) v kĺbe tým, že klesá atmosférický tlak pri zmene počasia zo suchého na daždivý.  Tekutiny v kĺbe potom kolíšu v závislosti od týchto zmien, ktoré by mohli vyvolať bolesť v nervoch.

Keď je vlhko

Ušné infekcie: Vonkajšie ušné infekcie alebo zápal stredného ucha sú častejšie, ak je vysoká vlhkosť. Je totiž pravdepodobnejšie, že zvukovod navlhne. V takomto počasí vzniká perfektné teplé a vlhké prostredie, priam stvorené pre rozmnožovanie baktérií. Výskum v nemocnici Nahdha Hospital v Ománe zistil, že ľudia žijúci v oblastiach s vysokou vlhkosťou majú dvakrát častejšie problémy s ušným mazom kvôli premnoženým baktériám.

Keď sú búrky

Bolesti hlavy: Zmena atmosférického tlaku tesne pred búrkou často spôsobuje bolesti hlavy. Pri poklese tlaku, mozgové a nervové bunky sa začnú navzájom rôzne ovplyvňovať, čo spôsobuje bolesť hlavy. Búrky nás dokážu nepríjemne potrápiť. Pozrite sa, čo môžu spôsobiť s naším zdravím.

Keď fúka

Stres: Pri nepriaznivom počasí, keď  je veľmi veterno, môže telo reagovať, ako keby bolo pod útokom, a produkuje reflexy, ako je zvýšenie srdcovej frekvencie a vypäté emócie.

Migréna: Veterné podmienky môžu vyvolať migrénu. Jedným z dôvodov je vplyv na hypotalamus, oblasť v mozgu, ktorá monitoruje telesné funkcie. Môže to viesť k zúženiu alebo opuchu krvných ciev v hlave a spôsobiť bolesti spojené s migrénou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9