Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Búrky nás môžu nepríjemne potrápiť: Čo vám hrozí?

Blesky môžu spôsobiť bolesti hlavy.
Blesky môžu spôsobiť bolesti hlavy.

Bolí vás hlava a cítite sa malátni? Nie je sa čomu čudovať. Podľa odborníkov totiž môže byť búrka, sprevádzaná bleskami, dôvodom vašich zdravotných problémov. Zvýšené riziko je hlavne u tých, ktorí trpia chronickými bolesťami hlavy. Dávajte si preto pozor, podľa meteorológov nás ešte zajtra čaká upršaný deň s búrkami.

Najnovšia štúdia zistila, že u chronicky trpiacich ľudí je o 31 percent vyššie riziko bolestí hlavy a o 28 percent vyššie riziko migrény v dňoch, kedy udrel blesk maximálne do 25 km od ich domovov. Navyše, riziko vzniku bolestí hlavy bol o 24 percent a vznik migrén o 23 percent vyššie u zdravých pacientov, ktorí sa nachádzali na mieste, kde sa blýskalo. Tieto fakty boli zverejnené v časopise Cephalalgia.

"Mnohé štúdie ukazujú protichodné poznatky o tom, ako počasie vrátane elementov, ako je barometrický tlak a vlhkosť, vplýva na vznik bolesti hlavy. Avšak, táto štúdia veľmi jasne ukazuje vzťah medzi bleskom, súvisiacimi meteorologickými faktormi a bolesťami hlavy, " povedal spoluzakladateľ štúdie Geoffrey Martin, ktorý je štvrtým rokom študentom medicíny na University of Cincinnati.

Môže za to blesk či aj iné faktory?

Výskumníci sa snažili zistiť, či blesk naozaj môže spôsobiť bolesti hlavy, alebo či nie je spúšťačom aj niečo iné.

"Použili sme matematické modely na určenie toho, či mohol byť blesk sám o sebe príčinou zvýšených frekvencií bolestí hlavy, alebo či by to mohlo byť spôsobené aj inými faktormi," povedal spoluzakladateľ štúdie Dr. Vincent Martin, expert na bolesti hlavy a profesor divízie všeobecného vnútorného lekárstva.

Výsledky výskumu na seba nenechali dlho čakať. Potvrdili, že ľudia mali skutočne zvýšené riziko bolestí hlavy, keď sa blýskalo. Blesk bol teda ich spúšťačom.

Čo spôsobuje bolesti hlavy?

Čo konkrétne spôsobuje bolesti hlavy, nie je jednoznačne isté. Podľa výskumníkov by to mohli byť elektromagnetické vlny z blesku. Navyše, keď sa blýska, vo vzduchu sa nachádza viac znečisťujúcich látok, ktoré vdychujeme. Tie môžu spôsobiť uvoľnenie výtrusov plesní, čo by mohlo viesť k vzniku bolestí hlavy.

"Vplyv počasia na bolesti hlavy je veľmi zložitý. Je potrebné, aby budúce štúdie presnejšie definovali úlohu blesku a vôbec celej búrky na zdravie človeka, " dodal na záver Dr. Vincent Martin.

Ako povedali výskumníci z University of Cincinnati, toto zistenie by mohlo pomôcť tým, ktorí trpia chronickými bolesťami hlavy. Podľa počasia na nasledujúce dni by tak mohli začať preventívnu liečbu a vyvarovať sa nepríjemným bolestiam. Prečítajte si články o tom, ako sa preventívne chrániť pred migrénou, a ktorý prírodný liek je vynikajúci na bolesti hlavy.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9