Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odhaľte miesto s najvyšším výskytom baktérií: Záchod to nie je

Najvyšší výskyt baktérií je práve v dámskej kabelke.
Najvyšší výskyt baktérií je práve v dámskej kabelke.

Do kabeliek si väčšina žien odloží peňaženku, doklady, kľúče, žuvačky, parfém, nejaký krém na ruky či inú kozmetiku. No máloktoré z nich vedia, že okrem spomínaných vecí, majú v kabelke i nevítaných hostí – baktérie. Je ich tam dokonca oveľa viac, ako na záchode, pričom bolo doteraz známe, že to je miesto s najvyšším výskytom baktérií.

Pozor na kožené kabelky

Nová štúdia ukázala, že dámske kabelky sú kontaminované baktériami viac ako záchod. Test vykonaný americkým združením Initial Washroom Hygiene zistil, že sa to týka hlavne kožených kabeliek, keďže ich textúra predstavuje ideálne podmienky pre rast a šírenie baktérií.

Dokonca ramienka na jednej z piatich kabeliek sú „domovom“ množstva baktérií, ktoré predstavujú až riziko pre ľudské zdravie. Ženy by si preto mali pravidelne umývať ruky a používať antibakteriálne vreckovky či gély a nemali by zabúdať ani na čistenie kabelky a jej obsahu. Tak zabránia možnej kontaminácii.

Najšpinavší je krém na ruky

Výskum pritom ukázal, že najšpinavšou vecou, ktorú máte v kabelke, je krém na ruky. Ten so sebou nesie viac baktérií ako je na záchodovej mise. O nič lepšie nie je na tom ani rúž a tiež špirála na oči.

„Ruky sú v neustálom kontakte s kabelkou, takže riziko prenosu baktérií je veľmi vysoké, najmä ak je kabelka čistená len zriedka. Navyše, baktérie tak môžu byť ľahko prenášané z rúk aj na iné povrchy,“ povedal Peter Barratt, technický manažér združenia Initial Hygiene.

Baktériám sa dá pritom zabrániť jedine pravidelnou hygienou nielen rúk, ale aj svojej kabelky. Nezabudnite na to!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9